Luistercursus Klassieke Muziek bij Facet

Piano-Klavier-archief-webEmmen – Heb je altijd al meer willen weten over klassieke muziek? En wil je meer weten over de muziek uit bepaalde periodes, over componisten, over vormen waarin zij hun muziek goten?

Facet organiseert een Luistercursus Klassieke Muziek bij Facet Emmen centrum. Tijdens deze luistercursus neemt Martien Hovestad je mee op een prachtige, verrassende en boeiende muzikale ontdekkingsreis in beeld en geluid. Cursusleider Martien Hovestad, Zwollenaar vanaf zijn geboorte (1956), leeft met muziek. Hij is sinds 1986 dirigent van het door hem opgerichte Zwols Vocaal Ensemble. Hij componeert en arrangeert koor- en andere muziekwerken, geeft luistercursussen over klassieke muziek en was muziekdocent. De luistercursus bestaat uit 4 bijeenkomsten, welke ook apart van elkaar geboekt kunnen worden.

7 februari – De ontwikkeling van de symfonie

Wie kent niet de mooie 40e symfonie van Mozart of de beroemde 5e symfonie van Beethoven. Maar er zijn nog zoveel anderen schitterende symfonieën die bij het ‘grote publiek’ minder of helemaal niet bekend zijn. Deze luistercursus gaat u die ontdekken. Maar uiteraard is er ook het feest der herkenning.
De symfonie is in de Renaissance ontstaan als instrumentale ouverture van de opera (synfonia). Vervolgens reizen we door de tijd van de muziekgeschiedenis naar de Laat-Romantiek en komen we uit bij Gustav Mahler.

21 februari – Nederlandse componisten

Nederland heeft door de eeuwen heen een rijke muziekcultuur. Al in de Renaissance was de Nederlandse School beroemd in Europa. De Nederlander Adriaan Willaert was een gevierde componist in de San Marco in Venetië. Maar ook later in de Barok en het Classicisme leefden er Nederlandse componisten die bij het publiek niet bekend zijn.
Één van de beroemdste componisten was Jan Pieterszoon Sweelinck. Maar ook componisten uit de 20e eeuw, zoals Andriessen en Strategier zullen niet ontbreken. U maakt kennis met prachtige muziek van bekende en onbekende Nederlandse grootheden.

7 maart – Mozart, een muzikaal genie

Wie kent de muziek van Mozart niet? Hij behoort tot de populairste componisten uit de muziekgeschiedenis. Misschien zijn Johann Sebastian Bach en Wolfgang Amadeus Mozart de grootste componisten aller tijden.
We maken kennis met de enorme veelzijdigheid van Mozart en zijn zeer verrassende stijl van componeren. Aan bod komen: symfonieën, soloconcerten, kamermuziek, koorwerken en opera. We horen iets over de compositietechniek, de structuur van zijn composities,
en over zijn leven.

21 maart – De Matthäus Passion van J.S. Bach

En weer stond de Mathäus Passion van Johan Sebastian Bach nummer 1 in de Klassieke Top 400. Hoe kan dat toch?
Er is geen andere compositie die zo vaak wordt uitgevoerd als de Matthäus Passion, en met name in de lijdenstijd in Nederland!
We gaan tijdens deze cursusdag dieper in op deze grootse compositie. We maken kennis met de compositietechniek van Bach én de veelvuldige symboliek die hij in zijn composities toepast. Aan bod komen: de vele soorten koorwerken, recitatieven, aria’s en instrumentatie.
En dat alles op 21 maart, de geboortedag van Bach.

Meer informatie

Wanneer: dinsdag 7 febr, 21 febr, 7 maart en 21 maart, van 10.00 – 12.00 uur
Waar: Facet Emmen Centrum
Deelnamekosten: € 10,- per cursusdag voor leden en voor niet-leden € 15,- per cursusdag

Kaarten zijn te verkrijgen op onze website of aan de balie van Facet Emmen centrum.

(Foto: archief Henk Lambers)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!