Het is 2023, en het is 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in de gemeente Emmen was.

Klazienaveen-Smeulveensebrug_bewerkt-webKlazienaveen – Het is 2023, en het is 140 jaar geleden dat Vincent van Gogh in de gemeente Emmen was. Het verblijf van Vincent van Gogh in de gemeente Emmen raakt ook Klazienaveen.

Vincent van Gogh, het is herfst 1883, een sombere dag

De berkenbomen hebben de bladeren al lang van zich afgeschud. Afgelopen nacht heeft aannemerszoon Freek in het logement van Hendrik Scholte in Nieuw-Amsterdam geslapen. Vandaag wil hij naar Barger-Oosterveen lopen. In het veengebied Barger-Oosterveen wordt een nieuwe veenkolonie gebouwd. Een modderig zandpad langs de Hoogeveensche Vaart is de enige manier om daar te komen. De vader van Freek is aannemer en heeft Freek op pad gestuurd om te kijken of er werk te doen is in die nieuwe veenkolonie.

Freek is amper drie kilometer onderweg en hij ziet onder in de kanaalwal een beetje vreemde man zitten. Op de wal staat een schildersezel en ander schildersmateriaal. Aan de eerste strepen is te zien dat de schilder alvast een begin heeft gemaakt. De man kijkt wezenloos voor zich uit over het water, zijn rechterhand onder zijn kin.
“Giet ’t een beetie?” vraagt Freek in zijn dialect. De schilder kijkt niet op of om. “Kan ik oe helpen?” vraagt Freek nog een keer. De schilder blijft voor zich uit kijken. “Hoe heet ie?” vraagt Freek tenslotte. Met een paar holle ogen vanonder een rieten hoed kijkt de schilder hem aan. Een grote snor en bijbehorende rossige baard vormen het gezicht.
“Vincent van Gogh,” antwoordt de schilder op de laatste vraag.
“Niet van hier zeker?” vraagt Freek. Maar hij krijgt geen antwoord. De schilder staat op en gaat achter zijn schildersezel zitten, zonder verder iets te zeggen.
Freek loopt verder, hij heeft tenslotte nog een lange dag voor zich.

Tegen de middag komt hij in Barger-Oosterveen aan. Van een veenkolonie is nog geen sprake, ja hier en daar staat een veenkeet. Het is een nog onontgonnen veengebied. Maar Freek neemt alles goed in zich op. Maakt tekeningen. Een zandpad vanuit de dorpen Emmen, Angelslo en Den Oever loopt dood op de Hoogeveense Vaart. Daar liggen mogelijkheden voor een brug, denkt Freek. Hij zal eens gaan informeren bij de firma van Holthe tot Echten, eigenaar en ontginner van het veengebied.

Freek is enthousiast en loopt vol goede moed terug naar Nieuw-Amsterdam
Het is al donker op het moment dat hij het logement van Hendrik Scholte binnenstapt. In de eetkamer ziet hij ook de zonderlinge schilder zitten, zich tegoed doen aan een bord hutspot met spek. Achter hem staat een prachtig schilderij van de ophaalbrug in Nieuw-Amsterdam. Stilzwijgend gaat Freek naast hem zitten.
“Een beetje gek, een zonderling, maar schilderen kan hij wel,” zegt Hendrik Scholten tegen Freek nadat de schilder zonder iets te zeggen zijn kamer heeft opgezocht.
Een jaar later worden het eerste winkelpand en een paar woningen in Barger-Oosterveen door de vader van Freek gebouwd. Het materiaal wordt met de snikke van Westera aangevoerd. Freek is de tekenaar van de houten Dordsebrug. In 1889 wordt de brug officieel geopend. Het nieuwe dorp staat bekend onder de namen Barger-Oosterveen, Dordschebrug of zelfs Smeulveenschebrug.

 

Jans Jagt

(Foto: archief Henk Lambers)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!