‘Kerstavond op de Trambrug’ berustend op waarheid, geschreven door Jans Jagt.

van-Echtenskanaal_winter-2021-MSL00177WKlazienaveen – Kerstavond op de Trambrug: Een op waarheid berustend kerstverhaal, geschreven door Jans Jagt.

Het is kerstavond 1951,
Een gure oostenwind giert over het van Echtenskanaal in Klazienaveen. Kerstavond valt dit jaar op een zaterdag. Normaal gesproken lopen de jongens en meisjes op zaterdagavond uit Klazienaveen en omgeving tussen de Dordsebrug en Trambrug. Vaak is het op zaterdagavond een drukte van belang.
Ab en zijn vriend Harm zijn opgroeiende pubers van 16 jaar. Ze hebben geen zin op deze kerstavond de hele avond bij de ouders aan tafel te zitten.
“Zullen we even an de brugge kiek’n,” vraagt Ab zijn vriend die twee huizen verder op woont.
Ze hebben de hele middag geschaatst op het van Echtenskanaal. Daar was hem al een paar keer een meisje opgevallen. Hij had haar nog nooit eerder gezien. Haar mond en neus waren bedekt met een rood wit gekleurde sjaal. Op de rug wapperde een blonde paardenstaart. Een paar donkerbruine ogen hadden op Ab diepe indruk gemaakt. Zo erg dat hij bij de tweede keer in een diepe scheur terechtkwam en plat op zijn buik was gevallen.
Verbeeldde hij het zich? Had ze daarom gelachen?
Ab en Harm hadden die avond twee keer de brugge rondgelopen. Er was weinig te doen. En het was ook nog eens bar koud.
“We gaon naor huus,” zegt Harm. Hij rilt van de kou.
Bij de trambrug lopen twee meisjes de jongens tegemoet. Waarschijnlijk gaan ze naar de kerk.
De planken van de trambrug zijn erg glad en één van de meisjes glijdt uit en valt. Ze kan zich nog net vasthouden aan de reling van de brug.
Ab is als eerste bij haar om haar weer op de been te helpen. Tegelijkertijd ziet hij ook de rood wit gekleurde sjaal en zijn hart slaat drie keer over.
“Danke schön,” zegt het meisje terwijl ze de sneeuw van haar jas veegt. In zijn eigen dialect vraagt Ab hoe ze heet. Ze verstaat het blijkbaar wel.
“Ich bin Sylvia. Ich wohne in den Weihnachtsferien bei meiner Nichte Geertje. Sie wohnt da.”

Vijf jaar later treden Ab en Sylvia in het huwelijk in het gemeentehuis in Emmen. Dit jaar zijn ze 65 jaar getrouwd en komt burgemeester Eric van Oosterhout om het echtpaar te feliciteren. Ab en Sylvia hebben vele jaren in Duitsland gewoond, later nog in Den Haag. Sinds vijf jaar wonen ze in een appartement in het centrum van Klazienaveen. Al die jaren kwamen ze terug naar Klazienaveen om op kerstavond herinneringen op te halen van hun ontmoeting op de trambrug.
Ook nu staan ze op een prachtig verlichte brug over de Molenwijk. Arm in arm lopen ze voorzichtig over de brug. Thuis wachten kinderen en kleinkinderen om samen te genieten van kerstavond.
Een wandeling naar de trambrug hoort bij één van de belangrijkste herinneringen in hun leven.

Jans JagtTrambrug_verlicht_bew-MSL_7865W

(Foto’s ter illustratie; archief Henk Lambers)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!