Historisch Klazienaveen ijvert voor trammonument op Tramdam

zwerfkei_monument-TramdamKlazienaveen – Stichting Historisch Klazienaveen heeft zich ijverig ingezet voor het plaatsen van een trammonument op de Tramdam. Gemeente Emmen heeft inmiddels hiervoor toestemming verstrekt. Op de foto de reusachtige zwerfkei bedoeld voor het monument.

De gemeente Emmen heeft de Stichting Historisch Klazienaveen toestemming gegeven voor het plaatsen van een trammonument op de Tramdam. In januari 2024 is het 120 jaar geleden dat de tram, met de naam Klazienaveen, feestelijk werd onthaald in het dorp. De tram is van grote invloed geweest op de ontwikkeling van Klazienaveen en omgeving.

Deze voor Klazienaveen belangrijke historische gebeurtenis wil de Stichting Historisch Klazienaveen in herinnering houden door het plaatsen van een grote zwerfkei, voorzien van een bronzen plaat met tekst. Deze kei is gevonden in de grond van boer Otto ten Velde aan de Derksweg en ligt nu nog opgeslagen bij Natuursteen Tromp en Roggen aan de Industriestraat. Dit bedrijf gaat de kei bewerken en voorzien van de plaat.

In 1907 werd het tram traject doorgetrokken naar Emmer-Compascuum en later eindstation Ter Apel. Slechts weinig herinnert nog aan de bijna veertig jarige aanwezigheid van de tram. De trambrug werd van de oorspronkelijke plaats verwijderd, maar is gelukkig bewaard gebleven en opnieuw geplaatst over de Molenwijk.Molenwerf_kanaal_Trambrug-2015web

error: De inhoud van deze website is beschermd !!