Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer: ‘In beeld brengen bewoning Bargerveen genomineerd voor prijs’

werkgroep-CHZ--RTV-DrentheZwartemeer – Het door Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer ingediende project “Het in beeld brengen van de bewoning in het Bargerveen” is door de Drentse afdeling “Kern met Pit” genomineerd voor één van de vier beschikbare prijzen van 1.000 euro. De winnaar van deze prestigieuze prijs krijgt daar bovenop nog eens 1500 euro extra!

Ook de extra prijs zou Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer (CHZ) goed van pas komen. Na gedurende enkele jaren achtereen aan het project gewerkt te hebben, is het helaas nog steeds niet helemaal af. Aan het project “Het in beeld brengen van de bewoning in het Bargerveen” is een speciale werkgroep bestaande uit leden van de stichting CHZ , Staatsbosbeheer, enkele vrijwilligers van Staatsbosbeheer en de Dorpsraad van Zwartemeer verbonden.werkgroep-CHZ--RTV-Drenthe-2W

Wensenlijstje

De werkgroep heeft naast de reeds geplaatste vierendertig informatiepanelen en een drietal moederpanelen nog steeds een aantal wensen. Op de moederborden staan een overzicht van alle bewoners die destijds in het dorp op het hoogveen hebben gewoond. Ook werd er een lesbrief voor de kinderen van de basisscholen in Zwartemeer en Klazienaveen uitgegeven.
Zo wil de werkgroep de nog ontbrekende informatiepanelen omtrent de bewoning plaatsen. Eveneens staan een vijftal bankjes, met ieder een steunbalk voor het plaatsen van fietsen, voor het nemen van een wandel- of fietspauze. Ook is hierbij een informatiepaneel gewenst. Om het wensenlijstje helemaal compleet te maken, wil de werkgroep voor zover het mogelijk is, oude fruitboomrassen terug plaatsen plaatsen. Hiervoor zijn via de ent methode enige tijd terug bij de boerderij van Staatsbosbeheer al kleine boompjes gekweekt.

Historische elementen zichtbaar maken

Enkele cultuur historische elementen zouden meer zichtbaar gemaakt kunnen worden, zoals het zogenaamde ‘gruppegraven.’ Een ‘grup’ was een sloot die ontstond door het graven van bolsterturf. Dat is nog enigszins waar te nemen aan de Laardijk, waar het huisje van Uneken heeft gestaan. Ook het opnieuw in beeld brengen van het vroegere inklaringskantoor -tezamen met het spoorlijntje met een wagon- die vanaf het jaar 1900 gebruikt werd om bolsterturf mee te vervoeren. De firma Griendtsveen bracht ook bolsterturf vanuit Duitsland naar de bolsterfabriek in Erica, iets wat aan de grens door de Nederlandse Douane ingeklaard moest worden.

De laatste door de Purit -Norit- turfafgraving werd gedaan in de laatste paar jaren van de twintigste eeuw. De werkgroep zou dit graag op een of andere wijze in beeld brengen. Als laatste staat het restaureren van het ‘Rundesluisje’ wat in die jaren de naam had van het Verlengde van Echtenskanaal, op het wensenlijstje. Dit sluisje is omstreeks 1900 geplaatst tijdens dat het kanaal werd gegraven en het riviertje De Runde gekanaliseerd werd.

Breng ook uw stem uit!!!

De “Kern met Pit” bijeenkomst vindt plaats zaterdag 21 Januari 2023 en de jury heeft evenveel stemrecht als het aantal stemmen wat vanaf 15 december 2022 tot en met 15 januari 2023 uitgebracht kan worden op www.kernmetpit.nl. De werkgroep die mede namens de Stichting Cultuur Historisch Zwartemeer werkt, hoopt dat veel inwoners uit deze regio hun stem uitbrengen op dit unieke project. Dat kan iedereen doen door hun stem uit te brengen  op de website www.kernmetpit.nl Let op: vanaf 15 december 2022 tot en met 15 januari 2023!!

(Foto’s: met dank aan RTV Drenthe voor het beschikbaar stellen van het fotomateriaal)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!