Nieuws in makkelijkere taal op RTV Drenthe met NOS Nieuws van de Week

moeilijklezen-2022Regio – Naar het Journaal kijken kan iedereen, maar het ook allemaal begrijpen is niet voor iedereen vanzelfsprekend. Gelukkig is hier aandacht voor.

Door te letten op taalgebruik en het tempo heeft redacteur Lysette van Geel het Journaal in een nieuw jasje gestoken. Het resultaat: het NOS weekjournaal op RTV Drenthe met het nieuws in makkelijke taal.

Om erachter te komen of ze de juiste toon te pakken heeft, werd een groep ervaringsdeskundigen gevraagd naar hun mening. De ervaringsdeskundigen in kwestie zijn medewerkers van Emco Groep uit Emmen, die bij Drenthe College les krijgen van Iñez Roos (Docente taalonderwijs voor volwassenen). Lysette was voor de herfstvakantie in de klas en heeft samen met de groep het journaal van de week ervoor bekeken en geëvalueerd. Met een behoorlijk aantal belangrijke tips ging ze terug naar de NOS studio. Een verrassende én zeer bruikbare tip was dat de groep
het journaal graag wil begrijpen. Ze zien van alles en verstaan het wel, maar ze begrijpen het niet altijd.

Het volgende voorbeeld illustreert dit heel mooi; We zien een item over Iraanse vrouwen die de straat op gaan, hun hoofddoek afdoen en hun haar afknippen. Ze vragen zich af waarom die vrouwen dat doen. Ook vragen ze zich af waarom deze vrouwen een hoofddoek moeten dragen. Fantastisch om te zien dat deze groep zo’n belangrijke rol mocht spelen bij het finetunen van dit initiatief. Nog mooier is de uitkomst die hopelijk voor een behoorlijke impact zorgt voor de minder geletterde doelgroep.
Voor meer informatie over deze aangepaste nieuwsuitzending NOS Weekjournaal.

 

error: De inhoud van deze website is beschermd !!