Lezing Rampjaar 1672 door Klaas Hoogenboezem

Rampjaar-1672Emmen/Regio – Erop of Eronder: Het Rampjaar 1672: Wij zaten in nood en zijn toch herrezen. Hoe is het mogelijk dat de republiek der zeven verenigde Nederlanden na de Vrede van Münster in 1648 zo snel in een grote Europese oorlog terecht komt?

Op 20 oktober geeft Klaas Hoogenboezem i.h.k.v. de Maand van de Geschiedenis een lezing over dit rampjaar. In de lezing wordt er kennis gemaakt met de republikeinse partij, van regenten uit Holland, die het de stadhouders kwalijk nam dat ze een erfelijk vorstendom met een grote hofhouding nastreven. De Oranje partij van het volk zint op terugkeer van Oranje als stadhouder. Prins Willem III mag van de Republikeinse partij niet zijn vader, Willem II, als stadhouder opvolgen.

Het republikeinse gewest Holland met de stad Amsterdam geeft de toon aan, vaak zonder aandacht voor de belangen van de landgewesten, bijvoorbeeld Groningen en Friesland. De partijstrijd bereikt een hoogtepunt: Het lynchen van de Gebroeders de Wit in 1672. Tot overmaat van ramp valt Frankrijk het land binnen met een sterk leger en gesteund door de vorstendommen Münster en Keulen. Op zee moet gestreden worden tegen de Engelse vloot. Hoe wij de totale ondergang en opdeling van ons land hebben weten te voorkomen hoort u in deze lezing.

Wat: Lezing Rampjaar 1672 door Klaas Hoogenboezem
Wanneer: Donderdag 20 oktober, 14.00 – 16.00 uur
Waar: Facet Emmen centrum
Toegang: Kaarten zijn verkrijgbaar aan de balie van Facet Emmen centrum of via onze website.

(Foto: ter illustratie archief Henk Lambers)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!