‘Koester je vrijheid!’ tentoonstelling over Alfred J. Kwak door Festerica

Festerica-2022-10-septemberErica – Festerica presenteert 10 september haar tentoonstelling over Alfred J. Kwak: ‘Koester je vrijheid!’ Festerica, het jaarlijkse festival voor opkomende rockbands uit Zuidoost Drenthe, komt voor het eerst in haar bestaan met een tentoonstelling.

16-delig stripverhaal met licht- en geluidseffecten

De tentoonstelling gaat over de kinderserie Alfred J. Kwak, bedacht en geschreven door Herman van Veen. Aan de hand van een zelfgemaakt stripverhaal wordt het verhaal over de opkomst en de ondergang van de Nationale Kraaienpartij verteld. Tijdens deze vertelling probeert Dolf de Kraai, een toespeling op Adolf Hitler, Groot Waterland over te nemen.

Het verhaal start wanneer de bezoekers de ingang van de toiletten betreden. De hoofdlijnen worden duidelijk aan de hand van een 16-delig zelfgemaakt stripverhaal, aangevuld met licht- en geluidseffecten en krantenartikelen. ‘Het is de bedoeling dat men echt wordt meegezogen in het verhaal’, laat initiatiefnemer Osmar Siebum weten. ‘Wanneer de bezoekers onze toiletten bereiken bevinden ze zich in het hoofdkwartier van de Nationale Kraaienpartij. Dolf zal daar, op het hoogtepunt van zijn succes, als dictator de mensen toespreken. Bezoekers mogen dan best een gevoel krijgen dat het geen fijne plek is. Het is aan Alfred en zijn vrienden om Dolf te stoppen.’

Siebum: ‘Herman van Veen heeft met Alfred J. Kwak meerdere maatschappelijke thema’s op een begrijpelijke manier aangekaart bij zowel kinderen als volwassenen. Eén daarvan is de Tweede Wereldoorlog. Vrijheid is een groot goed en dat vergeet men nog wel eens. Helemaal wanneer je kijkt naar de oorlog tussen Rusland en Oekraïne zie je dat vrijheid geen vanzelfsprekendheid meer is in Europa” Siebum vervolgt met zijn beweegredenen voor de tentoonstelling: “In Nederland mag iedereen zichzelf zijn en overal een mening over hebben. Toch wordt er tegenwoordig steeds vaker de vergelijking gemaakt over de Tweede Wereldoorlog, zelfs tot Tweede Kamerleden aan toe. Die vergelijking door verschillende groepen met de oorlog gaat ons een brug te ver en daarom vinden wij het belangrijk dat we dit verhaal vertellen. Juist om te laten zien dat we het nog echt nog niet zo slecht hebben in dit land. We mogen in dit land alles roepen over onze minister-president en iedereen heeft het recht om te kunnen demonstreren. Laten we daar trots op zijn. De moraal van het verhaal is dan ook: ‘koester je vrijheid!’”

Tickets

Alfred J. Kwak is een kindermusical uit 1976, bedacht door Herman van Veen. Hij kreeg internationale bekendheid als de eend in succesvolle tekenfilmserie, die werd geproduceerd van 1989 tot 1991. De tentoonstelling is 10 september te zien tijdens het festival Festerica in Erica. Tickets zijn te bestellen via www.festerica.nl.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!