‘Gezond in Balans’: Tongdiagnose

Klazienaveen – Ditmaal in de allerlaatste ‘Gezond in Balans’ geschreven door Geertje Tameling: ‘ Tongdiagnose’.

Tongdiagnose

De tong is een belangrijk diagnostisch instrument voor de acupuncturist. Het is als het ware een landschap waarvan veel valt af te lezen. De tong wordt onderverdeeld in gebieden die een relatie hebben met de verschillende Organen (vlg. TCM).

De punt de Hart energie – zone achter de punt de Long energie – het midden de Milt / Maag – de zijkanten Lever en Galblaasenergie en de achterkant van de tong Nier en Darmen. Wanneer je bij mij komt met een klacht of probleem ga ik je eerst diverse vragen stellen. Eerst over je klacht, hoe je deze ervaart, wat voor gevolgen het heeft en of je zelf weet of een idee hebt hoe het heeft kunnen ontstaan.

Daarnaast zal ik nog diverse andere vragen stellen waarvan je misschien denkt “Dat heeft toch niets met mijn klacht te maken?” Maar dit is iets dat voor mij heel  belangrijk is. Dit om de juiste diagnose te stellen.

Nadat de nodige vragen zijn gesteld, zal ik je vragen je tong uit te steken. De tong wordt beoordeeld op diverse aspecten. Het eerste wat meestal opvalt is de vorm van de tong (groot, breed, smal, lang of kort, zitten er hier en daar deukjes in) en hoe ver je de tong uit kunt steken.

Ik kijk naar de kleur van de tong: is de tong bleek, rood, bleek-paars of paarsblauw. Dan de dikte van de tong, is het erg gezwollen en is de hele tong gezwollen of alleen bepaalde delen. Of is er juist een dunne tong (meeste tongen zijn echter gezwollen).

Het beslag – een wit of gelig laagje op de tong – is ook belangrijk, de kleur, de hoeveelheid, de plek waar het zit of het er vast op lijkt te zitten of juist niet. Dan kijk ik nog of er scheurtjes in de tong zitten, zijn dat kleine horizontale of een lange verticale. Wij noemen dit cracks of fissuren. Soms zie ik deukjes op bepaalde gebieden of rode puntjes.

Al deze aspecten laten me zien of er Koude of Warmte in het lichaam is en of er wat wij noemen Damp en/of Slijm aanwezig is. Ook kan ik dan zien waar er wat in het lichaam aan de hand is omdat de tong in de verschillende gebieden is ingedeeld.

Dankwoord

Dit is de laatste blog van Geertje op de website van klazienaveenlokaal.nl. Ruim een jaar lang hebt u heel wat informatieve blogs van Geertje hier kunnen lezen. Wij willen Geertje hierbij dan ook hartelijk dank zeggen voor de prachtige, informatieve blogs die zij geschreven heeft.

Als u toch nog vragen hebt over welk onderwerp dan ook, of een afspraak met Geertje wilt maken, chroom dan niet en maak gebruik via de hieronder staande contactgegevens.

Meer informatie

Logo-Geertje Tameling

Geertje Tameling
Boogschutter 10
7891 TN Klazienaveen
Whatsapp / Telefoon: 06-828 38 190
E-mail: info@geertjetameling.nl
Website: https://www.geertjetameling.nl/
Facebook: Tameling acupunctuur

(Foto: eigen foto)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!