Dorpsraad Zwartemeer zit niet stil

Zwartemeer – “Ondanks dat er in coronajaar 2020 weinig tot vrijwel niets nieuws gemeld werd vanuit het bestuur, hebben wij als dorpsraad echt niet stil gezeten”, dit zegt Lies Hemme van de dorpsraad in Zwartemeer. Op de foto: rechts Lies Hemme (73), lid van de dorpsraad Zwartemeer met links haar kleindochter Johanne.

“Veel werk is er het afgelopen jaar verricht in ons dorp” verteld Hemme. “Het voet/fietspad langs het Verlengde van Echtenskanaal is vorig jaar door onszelf opgeknapt, maar hiernaast zijn er in ons dorp meerdere voet/fietspaden aangepakt.

Gezamenlijk project ‘achterpaden’

Op dit moment zijn er werkzaamheden gaande met het opknappen van de ‘achterpaden’ in de Dosterdstraat, het Lok en een deel van het Mosveen. “En dat werd tijd ook, ben er vanmorgen zelf ook nog even langsgegaan om te kijken”. Het project wordt in nauwe samenwerking met de bewoners, Lefier en de Dorpsraad uitgevoerd door Paas BV.PaasBV_00502 PaasBV_00491PaasBV_00497Mede omdat het er nu al weer stukken verzorgder uitziet, zien de bewoners in het andere deel van het Mosveen natuurlijk ook graag dat hun buurt opgeknapt word.
“Maar om dit in gang te kunnen zetten is er een budget nodig, iets dat er niet meer is, het budget van 2020 en van dit jaar is al vrijwel helemaal verbruikt” zegt Lies. “Echter via een groots opgezette handtekeningactie en een aanvraag richting gemeente Emmen zou ook het opknappen van dit deel van het Mosveen natuurlijk wel iets kunnen bewerkstelligen. Kniepveen-bord_00485Intussen heeft Bouwbedrijf Gebr. Wolken BV een aanvang kunnen maken met de bouw van de 6 koopwoningen in het Kniepveen en in september dit jaar zal er door het bouwbedrijf met Fase 2 begonnen worden”, vervolgt Hemme. Fase 2 bestaat uit een tiental levensloopbestendige woningen aan het Kniepveen.

Inleveren budget

De EOP’s, en dus ook de Dorpsraad van Zwartemeer, moeten vanwege de financiële situatie bij de gemeente Emmen flink inleveren op hun beschikbare budgetten. Zo moet de Dorpsraad van Zwartemeer dit jaar 20 procent inleveren, iets waarover binnenkort nog een nader overleg gevoerd gaat worden met burgemeester Eric van Oosterhout.

Toekomstplannen

Natuurlijk blijft de Dorpsraad wel vooruitkijken en probeert een spaarpotje aan te leggen voor de wat grotere projecten die nog op het wensenlijstje staan. Eén van de wensen is om het stukje fiets/voetpad en straat tegenover de vernieuwde rouwkapel langs De Blokken richting afslag De Erven te verbeteren. “Allemaal gaten” zegt Hemme, “en door het op te knappen zou het aangezicht rondom de rouwkapel ook beter worden” vervolgt ze.
Ook een fatsoenlijke fietsverbinding vanaf de nieuwe woonwijk via de visvijver achter bij de sportvelden van de Zwartemeerse Boys richting het Bargerveen staat op het wensenlijstje. Nu ligt er een modderig fietspaadje en deugt de afsluiting voor auto’s niet. “Voor een paar jaren terug zijn we hier nog langsgefietst met wethouder René van der Weide” vertelt ze.

Te hoge snelheid verkeer

Ook zijn er klachten omtrent de hoge snelheden dat door het verkeer bereikt wordt op een aantal straten in Zwartemeer. “Een aantal prachtige laanbomen, links en rechts in het straatbeeld zou een goede oplossing kunnen worden. Naast een stukje extra verkeersveiligheid, zou dit ons dorp ook nog eens een fraai groenaanzicht geven en het is goed voor het milieu. “De standaard snelheidsremmers zoals verhogingen is uit den boze”, vervolgt Hemme. De hulpdiensten zoals ambulances, politie en brandweer ondervinden hiervan veel hinder.

Dorpsraad/EOP

In Zwartemeer wordt de voorkeur gegeven om het orgaan ‘dorpsraad’ te blijven noemen in plaats van EOP. De dorpsraad van Zwartemeer is namelijk een gekozen dorpsraad, zo verteld Lies Hemme, die haar energie en tijd graag in haar eigen dorp steekt.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!