Jupiter en Saturnus vormen vanavond een grote heldere stip aan de hemel

Klazienaveen – De planeten Jupiter en Saturnus vormen vanavond 21 december samen een grote heldere stip aan de hemel, tenminste als de hemel helder is vanavond.

Voor het eerst in achthonderd jaar zou vanaf de aarde ‘de Grote Conjunctie’ te zien kunnen zijn, want de planeten Jupiter en Saturnus schuiven vanavond op 21 december, de kortste dag van het jaar, in elkaar en vormen samen een grote heldere stip aan de hemel. Maar dan moet er geen regengebied  en bewolking over ons land trekken. De kans is dus niet zo heel groot dat het vanavond vanuit het noorden goed te zien zal zijn.

Om het het unieke schouwspel van in elkaar schuivende planeten te kunnen zien moet er vanavond wel een heldere hemel zijn. Indien dit het geval is, kijk dan naar het zuidwesten op een open plek met ruim zicht en geen hoge obstakels aan de horizon, want de samensmelting gebeurt dicht boven de horizon, een wel heel bijzondere aanblik.

Als we de Grote Conjunctie van vanavond moeten missen, moeten we met zijn allen geduld hebben tot het jaar 2080 om Saturnus en Jupiter vanaf moeder aarde weer op één lijn te kunnen zien staan. Ik vrees, dat ik, net als velen onder ons, er niet bij zal kunnen zijn….

(foto: ter illustratie)