Grensoverschrijdende fietspad Bargerveen met gerestaureerde grenspalen klaar

Zwartemeer/Bargerveen – Het grensoverschrijdende fietspad in het Bargerveen is klaar. Gedurende enkele jaren is er hard aan gewerkt om het einddoel te kunnen realiseren: een uitstekende fietsverbinding!

Het nieuwe fietspad is inmiddels helemaal klaar, en er is al stevige belangstelling door veel fietsers. Niet alleen de werkzaamheden aan het nieuwe fietspad, die in 2017 gestart zijn, zijn klaar, maar ook de restauratie van de oorspronkelijke grenspalen is intussen afgerond. Het eerste deel van het fietspad bestond uit een 1,7 km lang pad. Inmiddels is dat uitgebreid met nog eens zes kilometer betonnen fietspad.

Jans de Vries, boswachter bij Staatsbosbeheer en vertelt aan een RTV Drenthe verslaggever : “Van een slecht schelpenfietspad is het een betonfietspad geworden. De verbinding met Duitsland is verbeterd omdat het fietspad nu ook onderdeel is van een fietsknopennetwerk. Sinds dat zo is, zien we een enorme toename van fietsers vanuit Duitsland, maar ook van Nederland naar Duitsland toe.”

Grenspalen

Intussen zijn er  al een aantal van de originele grenspaal gerestaureerd en teruggeplaatst op hun veelal oorspronkelijke plaats.

De natuur was altijd een natuurlijke grensbaken echter nadat er duidelijke afspraken werden gemaakt over de gronden zijn er grenspalen geplaatst om de afgesproken grenzen af te bakenen.

Grenspaal-Bargerveen-Zwartemeer-2019-(14)web
situatie zomer 2019

In ons mooie Bargerveen zijn een aantal van deze grenspalen nog bewaard gebleven. Echter door de bodemdaling in het Bargerveen, vaak meer dan een meter, zag je de fundamenten van de grenspalen tevoorschijn komen.

Grenspaal-origineel-Bargerveen-Zwartemeer-2019-(12)web
situatie zomer 2019

Omdat veengebieden ontstaan door rottingsprocessen, zijn de oorspronkelijke houten fundatiepalen flink aangetast en mede daardoor ook de gemetselde fundamenten. Helaas zijn niet alle grenspalen bewaard gebleven; op deze locaties staan nu door het Kadaster geplaatste gele buizen.

Informatieborden

Natuurpark Moor Veenland plaatst in de loop van 2021 bij de gerestaureerde grenspalen een informatiebord met een beschrijving over de grenspaal. Er valt namelijk behoorlijk veel te vertellen over de grenspalen.

Foto’s: archief Henk Lambers

(Bronnen: Bargerveen-Schoonebeek; RTV Drenthe)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!