Jeugdlintjes voor Jonge Helden 2020 thuis uitgereikt

Regio – Acht Jeugdlintjes werden vrijdag 20 november door wethouder Kleine thuis uitgereikt aan Jonge Helden. Een echte verrassing. Op de foto boven Keano  en Wesley Cosse uit Klazienaveen. De andere foto’s, alle gemaakt door Boudewijn Benting, staan verderop in het artikel.

Vrijdag 20 november 2020, tijdens de Internationale Dag van de Rechten van het Kind, reikte wethouder Robert Kleine acht Emmense Jeugdlintjes uit. Deze jaarlijkse waardering voor kinderen en jongeren, die een positieve bijdrage hebben geleverd aan de maatschappij, vond dit jaar vanwege de coronamaatregelen bij de jonge helden thuis plaats. De lintjes werden voor de tiende keer uitgereikt.

Acht jonge helden

Hugo Harders (12 jaar) en Nout Eilering (10 jaar) uit Nieuw-AmsterdamHugo,-Merlijn-en-Nout-NieuwAmsterdam
Hugo is de beste vriend van Merlijn. Naast beste vriend is Hugo ook de “buddy” van Merlijn, dit omdat Merlijn epilepsie heeft. Het gebeurt regelmatig dat Merlijn een toeval krijgt. Hugo weet dan precies wat er moet gebeuren en houdt hem dan ook voortdurend in de gaten. Naast het zijn van een goede vriend, neemt Hugo een hele grote verantwoordelijkheid op zich.
Onlangs hebben Nout, de jongere broer van Merlijn, en Hugo er voor gezorgd, dat Merlijn niet is verdronken. De drie jongens waren op visite bij de opa en oma van de broers in hun vakantiehuisje in Duitsland. Tijdens het vissen viel Merlijn in het water. Hugo en Nout hebben hem toen boven water gehaald en hem veilig op de kant gekregen en daarna opa en oma gewaarschuwd. Zonder de hulp van Nout en Hugo was Merlijn zeker verdronken.

Rens Fischer (13 jaar) uit Emmer-CompascuumRens-Fischer-EmmerCompascuum

Op 18 september jl. fietste Rens in zijn woonplaats Emmer-Compascuum. Een vrouw liet haar twee hondjes uit en uit het niets werden de hondjes aangevallen door een andere hond. Rens zag dit gebeuren, bedacht zich niet en ging helpen. Met alles wat Rens in zich had heeft hij (samen met de eigenaresse van de kleine hondjes) de grote hond van de kleine hondjes af gekregen.
Samen hebben ze de zwaargewonde hondjes naar het huis van de vrouw gebracht. Helaas overleed 1 hondje na een paar dagen toch aan zijn verwondingen. Het andere hondje leeft nog en is aan het herstellen. De eigenaresse heeft aangegeven dat als Rens niet zo had gehandeld, allebei de hondjes er niet meer geweest zouden zijn.

Keano Cosse (11 jaar) & Wesley Cosse (16 jaar) uit Klazienaveen, Bryan Twickler (16 jaar) & Joyce Twickler (16 jaar) uit Barger-Compascuum en Raymon de Vries (13 jaar) uit Weiteveen

Keano-en-Wesley-Cosse-Klazienaveen
Keano en Wesley Cosse Klazienaveen
Bryan-en-Joyce-BargerCompascuum
Bryan en Joyce Twickler Barger-Compascuum
Raymon-de-Vries-Weiteveen
Raymon de Vries Weiteveen

Ieder jaar zorgen deze jongeren samen met hun ouders en broers/zussen voor een Sinterklaasfeest voor gezinnen die financieel minder bedeeld zijn en het goed kunnen gebruiken. Anders zouden er geen cadeautjes zijn voor de kinderen uit die gezinnen. De vijf jonge helden helpen ieder jaar mee met de organisatie van het Sinterklaasfeest: cadeautjes verzamelen en inpakken, knecht spelen (één van de vaders is Sinterklaas), eten en drinken verzorgen etc. Ieder jaar opnieuw kiezen deze kinderen samen met hun gezinnen er voor om er op deze wijze te zijn voor andere kinderen. Een groot voorbeeld voor andere kinderen en jongeren.

Veel jongeren enorm positief ingesteld

Jeugdwethouder Robert Kleine: “Ik heb in het afgelopen jaar weer veel met jongeren gepraat en gewerkt, bijvoorbeeld voor het project Jong Emmen en voor de notitie Perspectief op Jeugd. Wat mij opvalt is dat veel jongeren zo enorm positief ingesteld zijn, ook als het even minder gaat. Zeker in dit corona jaar zouden alle jongeren een lintje moeten verdienen voor de manier waarop zij zich aanpassen aan de situatie. Maar deze Jonge Helden springen er voor mij extra uit. Ze helpen anderen, ze komen in actie en volgen hun hart. Ze zijn daarmee voorbeelden voor anderen en verdienen deze onderscheiding. Ik ben trots op deze toppers!”

error: De inhoud van deze website is beschermd !!