‘Gezond in Balans’: Element Metaal

Klazienaveen – Ditmaal in ‘Gezond in Balans’ geschreven door Geertje Tameling: ‘Element Metaal’. Hebt u vragen aan de hand van dit artikel, schroom dan niet om contact op te nemen met Geertje.

Herfst

Inmiddels is de herfst begonnen, het seizoen behorend bij het element Metaal. Het is een tijd om ons meer naar binnen te richten, zowel ons innerlijk als ook lichamelijk. We brengen weer meer tijd binnenshuis door want buiten wordt het kouder en de dagen korten. We zoeken weer meer de gezelligheid op.
Het is ook de tijd van de oogst. Alles wordt binnen gehaald van het land en opgeslagen zodat we straks in het koude seizoen, de winter, voldoende te eten hebben.

De organen die bij het Metaal element horen zijn de Longen en de Dikke Darm.
De Longen halen energie uit de ingeademde lucht. Samen met de voeding die we innemen en die door de Milt energie omgezet wordt tot bruikbare voedingsstoffen wordt ons hele lichaam gevoed. De Longen zijn ook belangrijk voor onze weerstand (samen met de Nier energie).

Op psychisch niveau staan de Longen voor het laten gaan van emoties. Als we overmand worden door emoties, heeft dit invloed op onze ademhaling.
De emotie die bij de Long hoort, is verdriet. Verdriet kan de energie erg uitputten. Wanneer iemand heel verdrietig is, zegt die dan ook wel: ”ik ben helemaal leeg”. Maar ook staat de Long voor het laten gaan van emoties. Net zoals we uitademen via de Longen.

Ook de Dikke Darm staat voor het laten gaan. Letterlijk om onze afvalstoffen van de spijsvertering af te voeren maar ook op psychologisch / emotioneel vlak. Wanneer je moeite hebt met het laten gaan van negatieve emoties, kan het zijn dat je last hebt van obstipatie.

Droogte is het klimaat wat bij Metaal hoort. De Longen worden gemakkelijk aangetast door droogte en dan kan er een droge hoest ontstaan. Dit kan ontstaan als je in een droog klimaat bent maar ook door kantoorruimtes met airco. Peren bevochtigen deze droogte.

Bijbehorende smaak is de scherpe smaak, denk bijvoorbeeld aan ui, peper, chili. Scherpe kruiden brengen de energie naar de oppervlakte en doen zweten, vooral de hete, scherpe kruiden denk maar aan een maaltijd met veel rode peper, daar kun je van gaan zweten.

De huid heeft relatie met de Longen. Soms kunnen bepaalde huidaandoeningen een uiting zijn van een verzwakt Longsysteem of vervuilde Darmen. De neus is het zintuig dat bij het Metaal Element hoort.

Dit is een korte samenvatting over het Element Metaal. Uitgebreidere info kun je o.a. vinden in het boekje: “Voeding volgens de vijf elementen” van Barbara Temelie.

Meer weten?

Wilt u toch meer informatie over dit onderwerp? Schroom u niet, en neem geheel vrijblijvend contact met me op via mijn website of  e-mail of via telefoon / Whatsapp.

Volgende maand in ‘Gezond in Balans’:

‘Gezond in Balans’: Pijn

Meer informatie

Geertje Tameling
Boogschutter 10
7891 TN Klazienaveen
Telefoon: 06-82838190
E-mail: info@geertjetameling.nl
Website: https://www.geertjetameling.nl/

(Foto: eigen foto)