Bescherm je bestanden in Windows 10 tegen ransomware

Regio – Ben je een Windows 10 gebruiker? Groot kans dat je tevreden bent over de werking van deze Microsoft software. Maar Windows 10 kent meer mogelijkheden dan dat er standaard geactiveerd is.

Ransomware

Een van de extra opties is dat Windows 10 een mogelijkheid bezit, genaamd Controlled Folder Access, waarmee je bestanden, mappen en geheugengebieden op je apparaat tegen onbevoegde wijzigingen door schadelijke toepassingen extra kan beschermen. Bij één van deze schadelijke toepassingen kun je bijvoorbeeld denken aan ransomware dat tot de meest gevaarlijkste in zijn soort behoort.

Controlled Folder Acces werking

Als Controlled Folder Acces eenmaal geactiveerd is kan het standaardprogramma in Windows 10, Microsoft Defender Antivirus, je bestanden en mappen beschermen tegen malafide programma’s zoals ransomware. Er is ook een optie Geschiedenis van blokkeringen genaamd. Hierin is een lijst te zien van programma’s en bestanden die door de anti-ransommalware maatregelen geblokkeerd zijn. Ook kun je hierna nog zelf bestanden en mappen toevoegen die beschermd moeten worden.

Aanvankelijk worden de omgevingen Documenten, Afbeeldingen, Video’s, Favorieten, Muziek en Desktop beschermd. Door onder Controlled Folder Acces op Beschermde mappen te klikken kun je zelf locaties toevoegen. In het nieuwe venster druk je op Een beveiligde map toevoegen, vervolgens selecteer je eenvoudig de map die je wil toevoegen.

Controlled Folder Acces activeren

Open start en zoek op Windows-beveiliging. Klik vervolgens op Virus- en bedreigingsbescherming. Onder het kopje (onderaan) Bescherming tegen ransomware, staat de knop Beschermen tegen ransomware beheren. Als je daarop klikt, kun je in het volgende venster de schuifregelaar onder Controlled Folder Access op Aan zetten.windows10_defender-1windows10_defender-2

Uitzonderingen

Soms kan het zijn dat een app door de toevoeging van een bepaalde map niet meer werkt zoals voorheen. Die zul je dus handmatig moeten toevoegen. In de meeste gevallen hoeft dit niet. Apps die door Microsoft als onschadelijk worden gezien, zijn gewoon toegestaan. Anders moet je op Een app toestaan via Controlled Folder Access klikken (nog steeds onder het kopje Controlled Folder Access). Je zoekt de app op, voegt hem toe en als het goed is moet alles weer werken zoals voorheen.

Backup maken met OneDrive

Natuurlijk kun je ook OneDrive als back-up in stellen mocht het onverhoopt toch een keer helemaal misgaan. Naast deze cloudopslagservice, dat zeer nauw met  Windows 10 geïntegreerd is, zijn er meerdere mogelijkheden zoals bijvoorbeeld Dropbox.

(Bron: Computertotaal.nl)

(Foto: pixabay)