Inzet Marechaussee op dag van de Boekweitboer in het Veenpark

Barger-Compascuum – De Marechaussee wordt ingezet tijdens de dag van de Boekweitboer in het Veenpark om de oogstdag in goede banen te leiden. De Boekweitoogst is op zondag 13 september te beleven.Marechaussee_Veenpark

Het is op  zondag 13 september weer tijd om de Boekweit te oogsten in het Veenpark. Omdat het verhaal van de Boekweitboer wordt verteld op en om de akker, is de historische Marechaussee gevraagd om het publiek te begeleiden, om er zo samen voor te zorgen dat we de landelijke maatregelen in acht kunnen nemen.

Het verhaal van de Boekweitboer wordt op deze zondag meerder keren opgevoerd. De verbouw en oogst van de boekweit wordt voor de bezoekers uitgebeeld en toegelicht door de vertelster. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek.Veenpark_2016 Boekweit was het enige gewas dat goed gedijde op de zure veengrond. Zo voorzagen de eerste bewoners van het Drentse gebied langs de Duitse grens in hun levensonderhoud. Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit, was de hele familie van de boer in touw. De voorstellingen vinden plaats op de boekweitakker bij het plaggenhuttendorp ‘t Aole Compas.Veenpark_2016 Behalve de boer, zijn vrouw, kinderen en de marechaussee zijn er meer dan
50 personen in touw om met allerlei activiteiten en demonstraties de bezoekers het leven van toen te laten beleven. Het is inmiddels een jaarlijks terugkerend eerbetoon aan de eerste bewoners van “het Barger-Compasuum”, dat dit jaar dus nog wordt uitgebreid met allerlei extra historische activiteiten en ambachten.veenpark

Historie Hannoveranen

Deze pioniers van Duitse afkomst, trokken vanuit het koninkrijk Hannover de grens over. Het waren geen turfstekers maar boekweitboertjes. Ze staken alleen turf voor eigen gebruik en bouwden er hun huis van. Onderhandelingen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk Hannover hebben uiteindelijk in 1765 tot de huidige Nederlands-Duitse grens geleid. In het jaar 1866 is een nieuw verdrag gesloten, waardoor het hele gebied, het Barger-Compascuum, voor bewoning kon worden vrijgegeven. Op bijna hetzelfde moment veroverden de Pruisen het koninkrijk Hannover en veel Hannoveranen vluchten daarom naar het Compascuum. Met een kruiwagen of oude kar, beladen met huisraad en wat spullen, kwamen deze pioniers in het, uitgestrekte en onbewoonde, veengebied aan. Van de materialen die ze ter plekke konden vinden bouwden ze schamele onderkomens. Hutten van  berkenstammen met heideplaggen als dak.

 

Veenpark Logo
Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Telefoon: 0591-324444

Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl