‘Gezond in Balans’: Vuurelement Hart

Klazienaveen – Ditmaal in ‘Gezond in Balans’ geschreven door Geertje Tameling: ‘Het Vuurelement Hart’. Vandaag neemt Geertje u mee naar het Vuurelement, het element van de zomer, de tijd van het grote Yang.

Uitstraling

Het Vuur element is gekoppeld aan de zomer. In dit seizoen meer licht, warmte, activiteit, meer naar buiten gaan, helderheid en creativiteit. De organen die bij het Vuur element horen zijn het Hart en de Dunne Darm maar ook de Driewarmer en het Pericard. Het Hart wordt wel de Keizer van de organen genoemd. Het geeft ons onze uitstraling die uit ons gelaat blijkt. Ook beïnvloedt het ons uitdrukkingsvermogen en het spreken. Iemand die stottert heeft vaak een Hart-disbalans.

Zintuig

Het zintuig wat bij het Vuur element hoort is de tong. Als “Keizer” van de andere organen worden alle invloeden op de andere organen zichtbaar op de tong. Dat is ook de reden dat een TCM therapeut altijd de tong wil zien: ‘Hier mag je je tong uitsteken.’ In de Nederlandse taal zijn er ook uitdrukkingen waarbij zowel het woord hart als de tong worden genoemd: ‘Het hart op de tong hebben.’ Wat betekend, dat men zegt wat men denkt. En wat gedacht van:  ‘Die is goed van de tongriem gesneden.’ Dat staat voor: Hij of zij is een vlotte prater/spreker.

Kleur

Rood is de kleur van het Hart en het Vuur. De kleur van de liefde.
In Vuur en vlam staan voor iets of iemand, we weten allemaal wat dat betekend en als we op die manier over iets of iemand zo spreken dan straalt ons gezicht dat uit.
Voedingsmiddelen met de bittere smaak vallen onder het element Vuur. De bittere smaak zorgt voor een beweging naar beneden en dit is vaak bij spijsverteringsproblemen belangrijk. Ook veel rode voedingsmiddelen kunnen daaronder vallen. Maar bijvoorbeeld rode paprika valt onder het element Aarde maar heeft ook invloed op het element Vuur door zijn rode kleur.

De emotie omvat vreugde en plezier. Ook liefde en medegevoel, compassie met een ander, bereidheid tot communiceren en echte belangstelling hebben voor de ander geeft jezelf plezier en vreugde. Bekeken vanuit de Traditionele Chinese Geneeskunde zorgt het Hart voor de bloedcirculatie maar controleert ook ons bewustzijn, onze geest, de slaap en geheugen.

Volgende maand in ‘Gezond in Balans’:

Kruiden of (on)kruiden

Meer informatie

Geertje Tameling
Boogschutter 10
7891 TN Klazienaveen
Telefoon: 06-82838190
E-mail: info@geertjetameling.nl
Website: https://www.geertjetameling.nl/

Bronnen:
Temelie, Barbara – Voeding volgens de vijf elementen
Pitchford, Paul – Healing with whole foods