‘Gezond in Balans’: Vijf Elementen Voeding

Klazienaveen – Ditmaal in ‘Gezond in Balans’ geschreven door Geertje Tameling: ‘Vijf Elementen Voeding’. Enige uitleg van Geertje en een fantastisch recept!

Vijf elementen voeding

De vijf elementen zijn een belangrijk onderdeel van de Traditionele Chinese Geneeskunde en toepasbaar op veel gebieden, dus ook op de voeding. Westers kijken we vooral naar koolhydraten, eiwitten en vetten en of we voldoende vitamines, mineralen en sporenelementen binnen krijgen. Koken en eten volgens de vijf elementen is ook voor ons voedingspatroon goed en gemakkelijk toepasbaar.

Je hoeft niet ingewikkeld te koken of aparte dingen in huis te halen. Aan het eind van dit blog volgt een recept waarin ik laat zien hoe de vijf elementen toe te passen.

Wat zijn nu de vijf elementen?

Dat zijn Hout – Vuur – Aarde – Metaal en Water. Bij elk element hoort een bepaalde smaak, kleur maar ook een bepaalde werking op het lichaam. Ook zijn aan de elementen onze energetische organen gekoppeld. De vijf elementen zijn zelfs gekoppeld aan de seizoenen.

Per element is er ook nog een onderverdeling en energetische temperatuur. Dit betekent dat een voedingsmiddel een verwarmend, neutrale of verkoelende werking heeft op het lichaam.  Neem bijvoorbeeld een gerecht waarin rode peper is verwerkt. Veel mensen gaan transpireren, de energie stijgt naar boven want rode peper heeft een hete energie.

Deze methode van koken kan ook therapeutisch worden ingezet. Hiervoor moet echter eerst een diagnose worden gesteld op basis van de kennis van TCG.

Je hoeft niet (maar kan uiteraard wel) zelf recepten te bedenken. Bestaande recepten uit tijdschriften of boeken kun je zelf aanpassen door voedingsmiddelen toe te voegen of juist weg te laten.

Wil je je er verder in verdiepen?

Barbara Temelie schreef over dit onderwerp en aantal boeken waaronder “Voeding volgens de vijf elementen, inleiding in de traditionele Chinese voedingsleer. En het boek “Het vijf elementen kookboek”.

Recept gestoofde rode kool

recept-gestoofde-rode-kool

Ook interessant is de volgende website: https://www.juttakoehler.eu/

Volgende maand in ‘Gezond in Balans’: het Hout element
Meer informatie

Geertje Tameling
Boogschutter 10
7891 TN Klazienaveen
Telefoon: 06-82838190
E-mail: info@geertjetameling.nl
Website: https://www.geertjetameling.nl/

error: De inhoud van deze website is beschermd !!