En de klok stond stil om 13.30 uur….

Klazienaveen – De klok in de machinekamer van de N.V. Purit Maatschappij is op vrijdag 23 maart 1945 precies om 13.30 uur blijven stilstaan.

Dit was het tijdstip waarop de fabriek gebombardeerd werd door twee golven Typhoon jachtbommenwerpers van de RAF. Volgens spionagegegevens zou in de fabriek waarschijnlijk 12 duizend liter brandstof opgeslagen hebben gelegen.

Onverwachts

Door de onverwachtse aanval was het voor veel Purit personeel niet mogelijk naar de schuilkelder te vluchten. Deze aanval heeft acht personeelsleden het leven gekost, zeven zwaargewonden en een groot aantal licht gewonden. Velen, die nog in de fabriek waren, zijn ternauwernood aan de dood ontsnapt. De bommen hadden een zwaar kaliber, naar schatting 250 à 300 kg. Volgens telling zijn er tenminste 50 bommen uitgeworpen. Later zijn er enkele shell’s gevonden met een diameter van 30 à 35 cm en een lengte van 65 cm. Ook is er fosfor uitgeworpen waardoor op verschillende plaatsen in de fabriek brand is uitgebroken.

Op het terrein van de Purit werden ook de woonhuizen van mr. Löcker en mr. Lok geraakt. Verder liepen zeven schepen behoorlijke schade op door boordwapens. Het schip Purit 15 met pestturf beladen, is gezonken.
Het tegenover de Purit gelegen Hotel Klazienaveen Zuid (Wierenga) werd door voltreffers volkomen vernield. Bommen vielen ook in de speeltuin bij het hotel, op het terrein van de E.D.S. verbrandde het opgeslagen oud papier. Ook werd de trambaan geraakt.

In de daarop volgende tien dagen was de fabriek nog regelmatig het doelwit door beschietingen. Ook daardoor raakten nog enkele mensen in de fabriek gewond.Monument-Cabot-2019_MSL_2704web

Monument

Ter herinnering aan dit bombardement is in 2015 tegenover het huidige Cabot een monument onthuld op initiatief van het Comité monument slachtoffers bombardement Purit 1945.

Lees ook:

Bombardement Purit 23 maart 1945 herdacht met kranslegging

error: De inhoud van deze website is beschermd !!