Kerstwandeling en veel meer in het Veenpark op 2e kerstdag

Barger Compascuum – Op 2e Kerstdag, donderdag 26 december, kan er in het Veenpark weer gewandeld worden. En nog veel meer, want het hele Veenpark met al haar vrijwilligers verkeert deze dag in kerstsferen.

Het Veenpark organiseert samen met de Historische Vereniging ‘t Aole Compas een compleet kerstevenement, want dat is de wandeling inmiddels wel geworden!

Ruim vijftig vrijwilligers zijn in touw zijn om het de bezoekers naar de zin te maken. Er is niet alleen veel nostalgie en een uitgebreid programma met kerstkoren en meezing liedjes, maar ook ritjes, kribbes, kerkjes en veel lekkers om te proeven. Allemaal zijn ze “omgeschoold” tot elfen van de Kerstman, de turfsteker, de jeneverstoker, de veldwachter en andere ambachtslieden.

De Fabriek van de Kerstman

De activiteiten zijn op drie hoofdlocaties geconcentreerd. De wandelroute leidt de bezoekers langs elk punt. Het eerste punt is de fabriek van de Kerstman. De Kerstman heeft het directiekantoor in de oude fabriek betrokken. In de fabriek heerst natuurlijk een gezellige kerstsfeer en de bezoekers worden er getrakteerd op een “opkikkertje”. Buiten bij de vuurkorf kunnen de kinderen hun Marshmallows roosteren.

De grote historische fabriek is dit jaar het domein van de Kerstman.
Wandelaars kunnen starten vanaf 10:00 uur. De activiteiten duren ongeveer tot 16:30 uur en het park sluit om 17:00 uur. In verband met de invallende duisternis kan er echter gestart worden tot 15:00 uur. Over de wandeling is zo veel te vertellen, dat het Veenpark er een speciale miniwebsite voor heeft gemaakt.

Kerstdorp Bargermond

Bij de stelmakerij wordt iedereen getrakteerd op een “rollegie”. De hulpen van de Kerstman hebben al meer dan 4.000 stuks gebakken. U kunt ze ook kopen en zien hoe dat in zijn werk gaat, natuurlijk op een turfvuur. Het centrum van het veenkoloniale museumdorp Bargermond is het tweede punt centrale punt van gezelligheid. Hier is de grote kerk door de kapelaan versierd en het heeft een prachtige nieuwe kerstkribbe. In de school wordt het kerstverhaal gelezen en kan in schoonschrift een kaart worden geschreven. Het Dorpscafé staat in het teken van de Top 2000.

kerstkoren

In het plaggenhuttendorp, waar altijd nog beweging in de laag veen zit,  branden de oude leemovens en worden oliebollen gebakken (proeven zolang de voorraad strekt). In dit dorpje staat het kleinste van kerkjes maar de allergrootste kerststal. Muziek om te luisteren en mee te zingen
De kerstkoren Popkoor Ankoor en Potpourri verzorgen weer leuke en gezellige optredens

Potpourri op het koor in de kerk en Popkoor Ankoor is dit jaar “mobiel”. En Potpourri treedt op in de theaterzaal van het Harmonium Museum en de entreehal. In het Harmonium Museum kunt u ook luisteren naar en meezingen met Nederlandse kerstklassiekers. Dit alles vanuit een huiskamer setting uit de jaren zestig van de vorige eeuw.

En wandelen?

Lekker langs alle activiteiten kuieren of ook nog wat struinen door het natuurlijk hoogveengebied? Een ritje maken kan ook! Veenpark_201609_0290Met de dorpstrein langs de dorpen of met de Kerstexpress (antieke tractor met huifkar) over de straatjes van het Bargermond puffen.

Er is veel te zien, te ruiken en te genieten. De bakkerijen, de kerkjes en de grootste kribbe van Drenthe. De klompenmaker en de smid zijn aan het werk en in de houtzagerij wordt de laatste boom van dit jaar tot planken gezaagd. Gratis een kerstkaart voor volgend jaar versturen? U mag dit jaarlijkse kerstevenement gewoon niet missen!

Op de website van het Veenpark staan alle activiteiten nog eens voor u op een rijtje. Voor de kerstwandeling is vooraf aanmelden niet nodig.

Veenpark Logo
Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Telefoon: 0591-324444

Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl