Dag van de Boekweitboer in het Veenpark

Barger-Compascuum – Tijdens de Dag van de Boekweitboer wordt in het Veenpark herdacht dat de Hannoveranen in 1866 naar het Drentse Compascuum kwamen.

Het is weer tijd om de boekweit te oogsten in het Veenpark. De eerste oogst zal gedaan wordentijdens de Dag van de Boekweitboer op zondag 8 september.

eerbetoon

De activiteiten rond dit jaarlijks terugkerend eerbetoon aan de eerste bewoners van “het Barger-Compasuum” zijn dit jaar uitgebreid. Er is extra aandacht voor de woon- en leefomstandigheden van de vanuit het koninkrijk Hannover afkomstige pioniers die de grens over trokken. Ook de imker is er om vertellen over de bloemetjes, bijtjes en de boekweithoning.

Hannoveranen

Onderhandelingen tussen de Republiek der Verenigde Nederlanden en het Koninkrijk Hannover hebben uiteindelijk in 1765 tot de huidige Nederlands-Duitse grens geleid. In het jaar 1866 is een nieuw verdrag gesloten, waardoor het hele gebied, het Barger-Compascuum, voor bewoning kon worden vrijgegeven. Op bijna hetzelfde moment veroverden de Pruisen het koninkrijk Hannover en veel Hannoveranen vluchten daarom naar het Compascuum.

Met een kruiwagen of oude kar, beladen met huisraad en wat spullen, kwamen deze pioniers in het uitgestrekte, onbewoonde veengebied aan. Hut_eerstebewoners_jongenVan de materialen die ze ter plekke konden vinden bouwden ze schamele onderkomens. Hutten van berkenstammen met heideplaggen als dak. Aan de hand van afbeeldingen en materialen vertellen de vrijwilligers van ‘t Aole Compas over het leven van de eerste pioniers.

Door wilskracht en vlijt gedreven
En hopend op een vrijer leven
Is hier de eerste Hannoveraan
in 1866 van start gegaan
Wat die pionier heeft volbracht
Blijft steeds een les voor het nageslacht

( Minne Veringa, 1966, tgv eeuwfeest en opening Aole Compas)

Boeren op het veen

Boekweit was het enige gewas dat groeide op de zure veengrond. Zo voorzagende eerste bewoners in hun levensonderhoud. Bij de voorbereidingen, maar zeker bij de oogst van de boekweit was de hele
familie van de boer in touw. Om zijn bovenkleding te sparen deed de boer het werk in zijn lange blauwe onderbroek. Maar liefst drie keer wordt op deze zondagmiddag de verbouw en oogst van de boekweit voor de bezoekers uitgebeeld en toegelicht door de vertelster. De voorstellingen op de akker zijn om 13.15 uur, 14.15 uur en 15:15 uur.

Bloemetjes en bijen

Boekweit is geen graansoort met korenaren. Het is een plant met prachtige kleine witte bloemetjes die veel bijen aantrekken. Veel van de pioniers hielden dan ook bijen en maakten in de honingpers heerlijke boekweithoning. Er is zondagmiddag 8 september een echte imker aanwezig om alles over de bloemetjes en de bijen te vertellen.

Wat: Dag van de Boekweitboer
Wanneer: zondag 8 september
Waar: Veenpark
Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum
Telefoon: 0591-324444

Website: www.veenpark.nl
E-mail: info@veenpark.nl

(Foto’s: Henk Lambers / Veenpark)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!