Podium X, een nieuw initiatief voor poppodium in de regio

Regio – Met Podium X, een nieuw initiatief voor een poppodium, krijgt de regio weer een plek voor een muzikaal gebeuren.

Sinds het stoppen van poppodium Apollo in juni 2017 is Emmen en de regio verstoken van een dergelijk initiatief. Een groep Emmenaren was van mening dat dat niet kon en sloeg eind 2018 de handen ineen, met als doel een nieuw -cultureel- poppodium op te richten.

12 enthousiastelingen

De reacties op het project zijn veelbelovend; zowel van de gemeente Emmen als de inwoners van de regio Zuidoost-Drenthe. Emmenaren Jannet Westebring (40), Marlow de Kleine (37) en Justin Ripassa (19) vormen de stuurgroep van een club van in totaal 12 enthousiastelingen die betrokken zijn bij het project. “We zien het poppodium het liefst verrijzen in het Afrikahuis, de plek in het huidige Rensenpark waar vroeger de krokodillen hun plek hadden toen het nog ’t Noorder Dierenpark was”, laat Westebring weten.

Positieve geluiden

De ontwikkelingen gaan inmiddels hard. “We hebben onlangs een kleine schouw in het gebouw gehad en die leverde positieve geluiden op over de mogelijkheden. Sindsdien denken we in oplossingen en niet meer in problemen”, aldus De Kleine.

Podium X

Podium X, zo heet het muzikale plan. Het moet een plek worden waar zowel muziek als kunst en cultuur samenkomen. “Muziek voert echter de boventoon”, geeft De Kleine aan. “Maar we richten ons op veel disciplines, want de ruimte in het Afrikahuis biedt volop mogelijkheden voor verschillende zaken. Zo kunnen bands er terecht als ze een repetitieruimte nog hebben en amateurtoneelverenigingen kunnen gebruik maken van de hoofdzaal om een voorstelling te geven. Het aanbod moet heel breed worden.”

Als voorbeeld wijzen de initiatiefnemers naar P60 in Amstelveen, een podium voor pop, cultuur en media. Westebring: “Een succesvol initiatief dat inmiddels uit het jasje groeit. In Emmen, een gemeente met 105.000 inwoners, moet dat toch ook kunnen?”

Muziek centraal

Een vaste plek waar wekelijks een concert plaatsvindt, dat willen ze bij Podium X realiseren. Dat kunnen grote acts zijn of juist beginnende bands uit de regio. Ripassa: “Blues, rock, jazz, hiphop, rap of pop… Podium X heet alle stijlen welkom.” Volgens het drietal is het hard nodig dat Emmen een dergelijk poppodium krijgt. “Dat horen we steeds meer en uit verschillende onderzoeken blijkt daar ook een behoefte aan te zijn. Muziek staat bij Podium X centraal, maar we zetten de deuren ook wagenwijd open voor andere vormen van cultuur. Van fototentoonstellingen tot moderne dancefeesten, van workshops tot filmvertoningen. Alles is mogelijk’’, zegt Ripassa.

talentenfabriek

De Kleine: ,,Het podium moet een knooppunt worden waar vele kunstdisciplines samenkomen, waar talent mag groeien en ideeën zonder schaamte mogen bloeien. Uiteindelijk moet Podium X een talentenfabriek worden.’’ Het vizier wordt niet alleen gericht op de eigen streek; er wordt gekeken naar de hele provincie Drenthe. “En zelfs daar een beetje buiten. Denk aan Duitsland en een stukje Overijssel.” Ripassa vult z’n collega aan: “Emmen ontwikkelt zich en wil aantrekkelijker worden, ook voor jongeren. Met Podium X sluiten wij daar bij aan. Uiteraard vergeten we de oudere jongere niet, want iedereen is welkom bij ons.’’

Zelf broek ophouden

Volgens de mensen van Podium X is het Afrikahuis zeer geschikt voor verbouw tot poppodium met minimaal 300 staanplaatsen. De bedoeling is dat het podium haar eigen broek op gaat houden. Wanneer de opening is, valt nog niet te zeggen. “We gaan het gebouw eerst strippen en daarna volgt een nulmeting en een akoestiek test. Daarna kijken we verder. Maar we krijgen al veel positieve reacties op ons plan en dat voelt goed.”