Zonnepark Oranjepoort officieel in gebruik gesteld

Oranjedorp/Nieuw-Dordrecht – Vandaag 17 april is het Zonnepark Oranjepoort officieel in gebruik gesteld. Het is een uniek zonnepark, zoveel mogelijk gebouwd met regionale bedrijven.

Officieel in gebruik

Op woensdag 17 april is het unieke zonnepark Oranjepoort in Emmen officieel in gebruik gesteld. Het park dat voor, door en met de regio is ontwikkeld, levert met 88.000 zonnepanelen genoeg groene stroom voor zo’n 8.500 huishoudens.

regionale en nationale energietransitie

Het meest lokale zonnepark werd officieel geopend door wethouder René van der Weide met kinderen uit Emmen en omgeving. De opening stond in het teken van de regionale en nationale energietransitie. Teun Bokhoven van de Nederlandse Vereniging Duurzame Energie begeleidde de dag. Mel Kroon, voormalig CEO TenneT, gaf in een inspirerende keynote zijn visie op de Nederlandse energietransitie en de toekomst van duurzame energie. In een interactief en boeiend gesprek met Peter Vermaat, CEO Enexis en Ingrid Thijssen, CEO Alliander, kwam duidelijk naar voren hoe we de regionale en nationale energietransitie moeten aanpakken: samen, zoals zonnepark Oranjepoort in Emmen!opening_zonnepark_oranjepoort_emmen-(4)-(002)web

Zonnepark Oranjepoort is in een vele opzichten een uniek zonnepark: gebouwd met regionale bedrijven, omwonenden profiteren en voor het lokale onderwijs en bedrijfsleven wordt er een Solar Innovation and Experience Center gerealiseerd.

VPB

De Vereniging Parkmanagement Bedrijventerreinen Emmen BV heeft het initiatief genomen voor het park. “Het zonnepark speelt een grote rol in de verduurzaming van 1.000 hectare bedrijventerrein in Emmen. Het zonnepark is voor en door regionale ondernemers gerealiseerd en we worden er met elkaar beter van als regio”, aldus Herman Idema, directeur van VPB Emmen.

Samen met regionale bedrijven ontwikkelde GroenLeven het zonnepark. Roland Pechtold, CEO GroenLeven: “Zonnepark Oranjepoort is een prachtig voorbeeld van onze visie als GroenLeven: zonneparken zoveel mogelijk ontwikkelen met regionale partners. Ik ben er dan ook ontzettend trots op dat we met zoveel lokale partijen samen dit park hebben ontwikkeld voor de regio Emmen. Dat maakt dat dit zonnepark echt een voorbeeld is in de energietransitie.”

Lokale ondernemers verzorgden tijdens de bouw onder andere de grondwerkzaamheden, hekwerken, materialen, de totale bekabeling van het park, de aansluiting en mankracht. Zo ook Bert Fuhler van Fuhler Loon- en Verhuurbedrijf:  “Voor ons is het fantastisch mooi dat zoveel regionale bedrijven hebben geholpen met de aanleg van het zonnepark. Wij zijn er als bedrijf heel trots op dat wij hieraan mee hebben mogen werken.”

‘Nieuw-Oranjepoort’

De inwoners van de omliggende dorpen Oranjedorp en Nieuw-Dordrecht profiteren ook mee van het zonnepark. Zij hebben gezamenlijk energiecoöperatie ‘Nieuw-Oranjepoort’ opgericht en GroenLeven heeft een halve megawatt beschikbaar gesteld tegen een gering bedrag. “GroenLeven heeft ons geweldig op weg geholpen door het park geheel werkend aan ons ter beschikking te stellen en te ondersteunen bij technische zaken. Met de energiecoöperatie zorgen we ervoor dat de opbrengsten van dit gedeelte van het zonnepark ten goede komt aan de inwoners van de dorpen Nieuw-Dordrecht en Oranjedorp. De komst van het zonnepark is een kans die we vanuit de twee dorpen met beide handen aangrijpen”, aldus Marcel ten Caat van energiecoöperatie ‘Nieuw Oranjepoort’.

steun lokale energiecoöperaties

Het unieke zonnepark past bij de visie van gemeente Emmen die is aangesloten bij het Interreg COBEN project. Met het servicepunt Lokaal Opgewekt Emmen ondersteunt de gemeente lokale energiecoöperaties, zodat de opbrengsten zo veel mogelijk ten goede komen van de omwonenden.

Wethouder René van der Weide: “In de gemeente Emmen zijn we vol op bezig met het verduurzamen. Dit zonnepark is uniek door de samenwerking van het onderwijs, het bedrijfsleven en de inwoners. Zij hebben samengewerkt in dit project om te komen tot verduurzaming.”

rijke historie in winning van energie

Met het lokale bedrijfsleven en onderwijs wordt een Solar Innovation and Experience Center gerealiseerd. In dit fieldlab wordt gewerkt aan innovaties, onder andere op het gebied van zonne-energie, waterstofproductie, thermietechnieken en het gebruik van biobased materialen. “Juist de regio rond Emmen heeft vanwege een rijke historie in zowel de winning van energie als de productie van kunststoffen de juiste kennis en ervaring in huis voor het op gang brengen van innovatie. Met dit fieldlab faciliteren wij die innovatie en verwachten wij de huidige werkgelegenheid op deze gebieden ook naar de toekomst beter te borgen”, aldus Jelle van der Heide, kwartiermaker Solar Innovation and Experience Center.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!