Dorpsraad Zwartemeer mikt op ‘Veenkathedraal’ en ‘knalfeest’ met 150 jarig bestaan Zwartemeer

Zwartemeer – De Dorpsraad van Zwartemeer mikt op een ‘Veenkathedraal’ in het grensdorp. De oude RK-Antoniuskerk aan de Kamerlingswijk wz, zou als het aan de dorpsraad ligt, in ere hersteld moeten worden.

Openbare jaarvergadering

Bovenstaande liet dorpsraad voorzitter Leo Hoogenberg gisteravond weten tijdens de openbare jaarvergadering in de Meerstal van Zwartemeer. De avond werd goed bezocht met circa 40 belangstellenden. Voorzitter Leo Hoogenberg gaf aan dat de leden van de dorpsraad het een belangrijk item vinden om echt gekozen te worden. (ook in Erica wordt de dorpsraad gekozen, red.) De dorpsraad heeft met Wim Bos, Alfred Oosting en Andre Ophof drie nieuwe leden in hun gelederen. Een welkome aanvulling voor de komende periode.Dorpsraad-Zwartemeer_MSL0133web

RK-Antoniuskerk

De uit 1921 stammende RK-Antoniuskerk heeft wel eens in een betere staat verkeerd, geeft de voorzitter aan. Intussen zijn er over de oude kerk en de invulling ervan gesprekken gaande tussen gemeente, provincie en de huidige eigenaren van de oude kerk

150 jaar Zwartemeer

“In 2021 bestaat het dorp Zwartemeer 150 jaar en het zou geweldig zijn om het historische kerkgebouw voor die tijd weer een prettig ‘aanzien’ te kunnen gaan geven” geeft Hoogenberg aan. De oude kerk ligt ook nog eens in de directe nabijheid van het Natuurgebied Bargerveen. Een ‘visitekaartje’ voor het gehele gebied.

belevenispark

In 2017 lanceerde de dorpsraad al een plan voor een ‘educatief’ belevenispark aan de oostzijde van de in het vorige jaar opgeleverde waterbuffer. De oude Antoniuskerk werd daarin ook meegenomen. In de ideeën en plannen werd gesproken over een expositieruimte, een B & B, maar ook valt er te denken aan het houden van concerten en andere activiteiten, en het plaatsen van een uitkijktoren. Deze laatste is er inmiddels met de bouw van de Pastoorsboerderij  gekomen.

coördinerende functie

Met het 150 jarig bestaan van Zwartemeer wil de dorpsraad geen kartrekker zijn, maar wil wel een coördinerende functie op zich nemen. Er is intussen al een lijst gemaakt met al de verenigingen, organisaties en derden. Er wordt intussen gevraagd om medewerking van alle inwoners van Zwartemeer om er een ‘knalfeest’ van te maken zegt Hoogenberg, of het nu een weekend wordt of een hele week!