Zwemwaterkwaliteit Grote Rietplas wordt aangepakt

Emmen – De zwemwaterkwaliteit van de Grote Rietplas wordt aangepakt. Samen met de provincie Drenthe en het waterschap Vechtstromen gaat de gemeente Emmen maatregelen nemen om de zwemwaterkwaliteit te verbeteren.

Drie nieuwe namen voor drie stranden

Dit is nodig omdat afgelopen jaar langdurig een negatief zwemadvies werd gegeven vanwege slechte waterkwaliteit bij de zwemlocatie “Rietstrand”. Maatregelen zijn het plaatsen van openbare toiletten, snoeiwerkzaamheden op twee eilandjes en de aanleg van een speciaal hondenstrand. De drie stranden rond de Grote Rietplas krijgen nieuwe namen.

De locatie bij de Kanobaan heet voortaan ‘Watersportstrand’, de locatie bij Parc Sandur ‘Parelstrand’ en de locatie ten noorden daarvan aan de Ericasestraat ‘Rietstrand’.

Oorzaak kwaliteit zwemwater

Er zijn meerdere oorzaken voor de slechte kwaliteit van het zwemwater. Dit komt door het verblijf van grote groepen ganzen in het gebied en honden en paarden die de Rietplas betreden. Uit metingen blijkt dat er zelfs mensen zijn die hun behoefte doen in de Rietplas.

Snoeiwerkzaamheden

De eilandjes ter hoogte van Rietstrand zijn erg populair bij ganzen. Er is gestart met snoeiwerkzaamheden op de twee eilandjes ter hoogte van zwemlocatie Rietstrand. Bomen worden gekapt en struiken verwijderd. Er komen bloemrijke eilanden voor terug. Deze maatregel moet ervoor zorgen dat de ganzen zich elders in een natuurgebied gaan vestigen.

Hondenstrand

Voor de honden wordt een hondenstrand aangelegd bij de kanobaan. Dit is mede naar aanleiding van een wens van hondenbezitters. Honden kunnen daar op het strand spelen en het water in. Bij dat strand komen ook parkeerplaatsen. De gemeente gaat in overleg met de wijkverenigingen Parc Sandur en Rietlanden kijken naar meer speellocaties voor honden rondom de Rietplas.

Toiletvoorzieningen

Dit voorjaar komen er tijdelijke openbare toiletvoorzieningen bij de zwemlocaties. Bij goed gebruik van de toiletten worden dit mogelijk permanente toiletvoorzieningen. De toiletten komen mede op verzoek van de ’wijkverenigingen. Het is één van de wensen, die ze hebben beschreven in de visie Kleine en Grote Rietplas.

Negatief zwemadvies

Het waterschap Vechtstromen meet in opdracht van de provincie Drenthe in het zwemseizoen regelmatig de zwemwaterkwaliteit. Gebaseerd op de metingen van de afgelopen vier jaar, waarin de waterkwaliteit slechter is geworden, geeft de provincie Drenthe voor het komende zwemseizoen een negatief zwemadvies voor het Rietstrand. Dit wordt voorgeschreven door de Europese zwemwaterrichtlijn. Het negatief zwemadvies houdt in dat er een grote kans is op een slechte waterkwaliteit.

Door het seizoen heen worden er steeds weer metingen gedaan. Als er overschrijdingen van de normen zijn, plaatst de provincie extra waarschuwingsborden. De actuele metingen staan op zwemwater.nl. Bij de zwemlocaties Parelstrand en het Watersportstrand is de waterkwaliteit uitstekend en geldt geen permanent negatief zwemadvies.