Ondanks natte wintermaanden blijven zandgronden zorgelijk volgens Vechtstromen

Regio – Door de redelijk natte maanden van december en januari zijn de grondwaterstanden op veel locaties in de gebieden van het Waterschap Vechtstromen goed aangevuld. Maar de zandgronden blijven zorgelijk zegt Vechtstromen.

langjarig gemiddelde grondwaterstand

Met respectievelijk 100 mm in december en 85 mm neerslag in januari, is het grondwater in ons gebied op veel plaatsen goed aangevuld. Het gemiddelde tekort ten opzichte van het langjarig gemiddelde is afgenomen van 210 mm (op 11 januari) naar 100 mm (op 8 februari).

zandgronden zorgelijk

Er zijn echter wel grote verschillen in het gebied van Vechtstromen. In de lagere delen herstelt de grondwaterstand zich redelijk. Op de hogere zandgronden is de situatie echter nog steeds zorgelijk. Daar is het tekort soms meer dan een meter, zoals op de Hondsrug, Sallandse Heuvelrug en de stuwwal van Oldenzaal en Ootmarsum.

Peiladvies

Doordat de verschillen in ons gebied zo groot zijn kunnen we niet één algemeen peiladvies geven. Voor de lager gelegen gebieden kan lokaal een lager streefpeil dan zomerpeil gewenst zijn. Wel adviseren we om op de hogere zandgronden het streefpeil op zomerpeil te houden. Daarmee ondersteunen we de aanvulling van het grondwater maximaal.

Hoe donkerder het gebied hoe lager het grondwaterpeil.Grondwaterstanden-2019-01

Diepte van de grondwaterstand onder het langjarig gemiddelde voorjaarspeil bij een gemiddelde winterneerslag hoeveelheid.

(Bron: Waterschap Vechtstromen)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!