Merel terug in het noorden volgens cijfers vogelbescherming

Klazienaveen/Regio – De merel lijkt op een goede terugweg in Noord-Nederland. Voorzichtige cijfers van de landelijke tuinvogeltelling dat de afgelopen dagen door de vogelbescherming gehouden werd, geven dit aan.

In over iets dan de helft van de landelijke tuinvogeltelling lijkt het erop dat de Merel in het Noorden aan een voorzichtige comeback bezig is. MerelDat schijnt tot dusver niet voor alle delen van Nederland te gelden. In het Oosten en het Zuiden van ons land is het aantal merels juist verder afgenomen.

Ten opzichte van vorig jaar is het aantal gesignaleerde merels in het Noorden iets toegenomen. De vogel is sinds 2016 in steeds minder tuinen waar te nemen. Dat komt volgens deskundigen onder meer door het Usutu-virus. De huismus lijkt het vaakst gezien, gevolgd door de koolmees en de vink. Dat geldt niet alleen voor Drenthe, maar voor het hele land.

In totaal deden er in Drenthe bijna 2.800 mensen mee aan het tuinvogels tellen. Landelijk gezien, zochten ongeveer 70.000 mensen naar vogels in hun achtertuin of op het balkon. Vogelbescherming Nederland vroeg mensen om gedurende drie dagen achtereen een half uurtje per dag de vogels in hun tuin of balkon te tellen en de resultaten door te geven.

Top tien tuinvogels

1   Huismus (12.928 keer geteld)
2   Koolmees (7.618 keer geteld)
3   Vink (5.530 keer geteld)
4   Merel (4.767 keer geteld)
5   Pimpelmees (4.735 keer geteld)
6   Roodborst (2.241 keer geteld)
7   Houtduif (2.141 keer geteld)
8   Ringmus (1.949 keer geteld)
9   Ekster (1.506 keer geteld)
10 Turkse tortel (1.214 keer geteld)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!