Toneelgroep Bargerveen opent met geweerschoten waterbuffer met pastoorsboerderij

De Toneelgroep Bargerveen opende vrijdagmiddag met geweerschoten de waterbuffer in het Bargerveen met schuilhutten annex ‘Pastoorsboerderij’. De Pastoorsboerderij kreeg de heel toepasselijke naam van Modo Udum Modo Sudum.

Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01
een klein stukje maar vanaf de Veenlandexpress naar de Pastoorsboerderij.

De Toneelgroep Bargerveen opende met een kort stukje straattoneel officieel de waterbuffer met de Pastoorsboerderij in het Bargerveen. Met drie luide knallen (geweerschoten) gegeven door de pastoor van de toneelgroep, begon het pas echt. Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01De veenarbeider valt van schrik neer en de veldwachter geeft de pastoor een waarschuwing:Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01 “Meneer pastoor u mag hier niet meer jagen hoor”, waarop de pastoor ludiek antwoord: “ik raak ja toch nooit wat…”Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01
Wethouder Robert Kleine: “Ik heb op mijn spiekbriefje staan: Zo wij nu allemaal op de fiets hier zijn aangekomen… Maar dat is gezien het weer, gelukkig de Veenlandexpress van Staatsbosbeheer geworden.”Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01
Nadat nog een aantal sprekers kort aan het woord waren (dat kan ook zonder spiekbriefje), kon kort erop de naam onthuld worden: Modo Udum Modo Sudum. Het weer was vrijdagmiddag erg nat en winderig, en dat gaf een extra dimensie aan de betekenis van de naam: “Nu eens droog, dan weer nat”. Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01

Pastoorsboerderij-waterbuffer2018 01
De drijvende krachten achter de praktische uitvoering van de schuilhutten en de Pastoorsboerderij: Van links naar rechts: Berrie Walda, Ria Hoogeveen, Leo Hoogenberg, Wietze Wolken, Joop Wolken en ELG Rietdekkers. Wegens omstandigheden ontbreekt Lies Hemme van de Dorpsraad op de foto.

De pastoorsboerderij uitgerust met een van metaal verzonken uitkijktoren en met riet gedekt, is een ontwerp van Bouwkundig Ontwerp- en Adviesburo Berrie Walda uit Zwartemeer, evenals de aannemer van het geheel Bouwbedrijf Gebr. Wolken VOF.

Het unieke ontwerp doet dienst als schuilhut en staat aan de rand van de bufferzone die er voor moet zorgen dat het aangrenzende natuurreservaat Bargerveen nat blijft. Dit is een noodzakelijke maatregel om het beetje nog aanwezige hoogveen in stand te houden.  Bij uitdroging, zoals tijdens de afgelopen zomer, is opdroging en inklinking van het hoogveen het gevolg. Als dit ooit gebeurt, is het snel gedaan met de eigenschappen en het bijzondere karakter van het Bargerveen.Modo Udum Modo Sudum

error: De inhoud van deze website is beschermd !!