Natuurbegraafplaats het Oeverse Bos begin volgend jaar gereed

Er wordt begin volgend jaar begonnen bij Begraafpark het Oeverse Bos met de aanleg van een natuurbegraafplaats. Het is de eerste officiële natuurbegraafplaats in Zuid-Oost Drenthe.

mei 2019

In het bestaande bos op het Oeverse Bos, en op de bloemenweide worden begraafvakken aangelegd. Ook komt er een natuurvijver en een ceremonieplek. De verwachting is dat in mei 2019 met de uitgifte van de graven gestart kan gaan worden. De kosten voor de aanleg bedragen €245.000.

meer vraag

Wethouder René van der Weide: “De gemeente Emmen krijgt de afgelopen jaren steeds vaker de vraag van inwoners voor natuurbegraven. Het Oeverse Bos leent zich uitstekend voor deze bijzondere manier van begraven. Het is dan ook logisch om daar een natuurbegraafplaats aan te leggen. Er is veel ruimte op het park en het heeft een natuurlijke omgeving.”

Natuurgraf

Een natuurgraf is mogelijk in de bloemenweide of in het bosgedeelte en kan bij leven al worden gekocht. In een graf kunnen twee personen voor onbepaalde tijd begraven worden. Hierdoor hoeven nabestaanden de grafrechten op een later moment niet te verlengen. Op het graf kunnen nabestaanden een houten schijf met tekst plaatsen. Er vindt geen onderhoud op de graven plaats op de natuurbegraafplaats, de natuur doet zijn werk. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met de gemeente voor een rondleiding op het begraafpark.

Vereenvoudiging tarieven

Naast de aanleg van de natuurbegraafplaats gaat de gemeente de tarieven ook vereenvoudigen. In één oogopslag moet de kosten voor begraven in de gemeente Emmen duidelijk zijn. Voorheen moesten verschillende tarieven van grafrecht en onderhoud opgeteld worden om het uiteindelijke bedrag te bepalen. De tarieven zijn nu samengevoegd tot één tarief.