Drentse Scheurkalender 1e editie uitgereikt aan burgemeester Rikus Jager

Burgemeester Rikus Jager van de gemeente Westerveld ontvangt het eerste exemplaar van de 1e editie van de Drentse Scheurkalender 2019 uit handen van organisator Hent Hamming. Ook Klazienaveen komt erin voor!

Drentse Scheurkalender 2019
Het gemeentehuis in Diever was als gastenhuis ingericht voor de presentatie.

Bijzonder veel animo was er voor de uitreiking van de eerste Drentse Scheurkalender. Velen hoopten dan ook, dat ook hun foto in de eerste editie was opgenomen. Ruim 833 inzendingen waren er! Een hele grote klus voor het kleine groepje vrijwilligers om een passende foto te bij het juiste jaargetijde te plaatsen. Het is een dagkalender geworden met maar liefst 320 foto’s van het merendeel hobbyfotografen! Het gemeentehuis in Diever was als gastenhuis ingericht voor de presentatie.

De eerste afspraken waren bij toeval gemaakt ergens achter op het Dwingelderveld tijdens een toevallige ontmoeting. De burgemeester leek wel een goed idee, en enige tijd later stonden er meerdere mensen achter het plan om de Drentse Scheurkalender het levenslicht te laten zien en er een succes van te maken.

Wat Drenthe beweegt

Vanwege de laagdrempeligheid kon iedereen meedoen, en zijn of haar foto insturen. “Ook vanuit de regio Zuidoost Drenthe  zijn veel foto’s ingezonden” zei de organisator Hent Hamming. “Maar ja, helaas konden er van de 833 inzendingen er maar 320 geplaatst worden. Gelukkig zat ikzelf niet in de commissie om al die foto’s uit te moeten zoeken en te waarderen. Dat was vast en zeker niet goed gegaan”, zei hij. “Het gaat erom wat Drenthe beweegt!” Drentse Scheurkalender 2019

Maar niet alleen dat, want de vraag van de organisatie was: Hoe zien fotograferende Drenten hun eigen provincie? Veel, heel veel Drentse onderwerpen hebben dan ook een plekje gekregen in het mooie compacte kalendertje, dat nog juist door een brievenbus past. Een jaar lang iedere dag een blaadje eraf scheuren en genieten van een echt Drents tafereeltje.

Klazienaveen

Ook Harry Nibbelke uit Klazienaveen stuurde een foto in die geplaatst werd; één met een duidelijke boodschap erin: Drentse Scheurkalender 2019Harry vertelde: “Hunebedden moeten door kinderen beklommen kunnen worden om het tastbaar en er een belevenis van te maken. Een verbod doet daar geen goed aan. Vroeger klom ikzelf ook op de Hunebedden. Ik heb daarom een foto gemaakt met mijn kleinkinderen op het Hunebed en mijzelf met een selfie op de Akropolis in Griekenland ernaast geplaatst, waar ikzelf nu als oudere met veel respect naar kijk.” drentse scheurkalender 2019-HN

‘Geschiedenis moet je beleven en voelen. En in Drenthe kan dat zeer goed! Geschiedenis moet je beleven en ervaren waarna er begrip en respect ontstaat voor ’s lands oudste monumenten. Klim ze! Jong geleerd is oud gewaardeerd!

Ook de ijsbaan Barger Oosterveen 2018 is tweemaal in deze 1e editie geplaatst en ook het Veenpark in Barger Compascuum is er met een plaggenhut in opgenomen. Deze foto’s werden ingezonden door Henk Lambers.

De 1e Drentse Scheurkalender is via deze link te bestellen, of rechtstreeks te verkrijgen bij:

Bruna Klazienaveen
Langestraat 111
7891 GG Klazienaveen

error: De inhoud van deze website is beschermd !!