Zanger Jannes uitgeroepen tot beste levenslied-act

Jannes Wolters afkomstig uit Noordscheschut, mag zich nu ook beste levenslied-act zanger noemen. De favoriete Drentse zanger was al de Koning van de Piraten.

Afgelopen maandagavond werd de geliefde Drentse zanger door een jury bestaande uit vijftig muziekprofessionals tijdens een gala in Utrecht bekroond met de BUMA-NL Award.

Nederlandse cultuur

De Buma-NL Awards worden jaarlijks in diverse categorieën uitgereikt. De awards dragen bij om de belangrijkheid van de Nederlandse cultuur van Nederlandstalige componisten en artiesten te benadrukken. Het is de eerste keer in het bestaan van de award dat een artiest daarbij is uitgeroepen tot beste levenslied-act. Buma-woordvoerster Bianca Koning ziet een toenemende populariteit van het Nederlandse levenslied en vanwege deze reden is deze extra award in het leven geroepen.

supertrots

In een eerste reactie naar DVHN liet Jannes maandagavond weten supertrots te zijn op de award. ,,Ik zie het als erkenning voor mijn muziek, maar ook als erkenning voor het harde werken dat we al jaren doen. En met we heb ik het dan over de tekstschrijvers, de componisten, mijn manager en zeker ook mijn gezin. Ik doe dit nu al zestien jaar en ik doe het niet alleen.”

Jannes was eens eerder genomineerd voor een Buma-NL Award, maar viel telkens buiten de prijzen. Met het behalen van deze award laat volgens hem zien dat het Nederlandse levenslied door een steeds meer liefhebbers gewaardeerd wordt. Ook de piratencultuur heeft volgens de zanger als immaterieel erfgoed daar een heel belangrijk aandeel in.

Jannes: ,,De groep mensen die van Nederlandstalige muziek houdt, is altijd groot geweest. Denk aan de populariteit van André Hazes, Koos Alberts en Corry Konings. Wat je nu ziet is dat het ook wordt opgepikt in Hilversum en door een vakjury. Ik merk het niet alleen aan de optredens, maar ook aan het streamen van muziek en wat er op sociale media gebeurt. Mensen bepalen zelf wat ze leuk vinden.”

Koos Alberts

Andere prijswinnaars tijdens het gala waren onder anderen Marco Borsato, André Hazes, Lil’ Kleine en Wende. De afgelopen vrijdag overleden Koos Alberts kreeg een Helden Oeuvreprijs toegekend. De genomineerden Daniël Lohues (beste album) en Kraantje Pappie (meest gedraaid in de horeca) vielen net buiten de prijzen.

(Bron: DVHN.nl)

Foto: archief klazienaveenlokaal.nl

error: De inhoud van deze website is beschermd !!