Klazienaveense ‘Moorbikers’ houden mountainbikeweekend in Winterberg!

Zoals voor heel Nederland de Derde Dinsdag in september belangrijk is, is voor de ‘Moorbikers’ uit Klazienaveen het Derde Weekend in september zo mogelijk nog belangrijker! Het jaarlijkse gezamenlijke mountainbike uitje!

Derde Weekend in september

Het is vandaag vrijdag 14 september vroeg in de ochtend, en het derde weekend van deze maand staat voor de boeg. Voor de Klazienaveense Moorbikers is dit sinds het oprichtingsjaar, het belangrijkste door hunzelf georganiseerde evenement in het jaar: lekker gezamenlijk mountainbiken! Voor alweer de 15e keer op rij, niks moet, vrijwel alles is bespreekbaar. Van de in totaal ruim 20 leden vertrokken er 13 leden inclusief één dame vanmorgen vanuit Klazienaveen naar Winterberg (Dld.) voor een fantastisch mountainbike-weekend.

historie

In 2003 is Bert Arends uit Klazienaveen, organisator vanaf het eerste uur, met een klein groepje begonnen. Het ging de Limburgse heuvels in. Voor het eerst gaat Bert vanwege privé omstandigheden dit jaar niet mee. Een aanstaande heuglijke gebeurtenis houdt hem dit jaar hier. Misschien mede hierdoor dat Arends op een gezamenlijk bijeenkomst dit jaar aangaf, dat hij het organiseren van het jaarlijkse tripje welletjes vond en het tijd vond om het stokje door te geven.

Bert Arends, Moorbikers
Het bloed kruipt waar het niet gaan kan, Bert kwam voordat hij naar zijn werk ging, persoonlijk op motor langs om de fietsvrienden uit te zwaaien.
nieuwe organisatoren

Zoiets is nu eenmaal niet zo snel geregeld, maar na wat wikken wegen hebben twee leden van het eerste uur besloten om het stokje over te nemen. Richard Brands en Douwe Pals, beiden uit Klazienaveen. Met hun tweeën organiseren ze het mountainbike spektakel van de Moorbikers dit jaar voor het eerst.

De geschiedenis leert dat de groep rekening houdt met alle leden, korte afstanden, lange afstanden en afknijpen… Na gedurende de eerste negen jaar de Mergel Heuvelland routes in Limburg hebben bedwongen, werd er besloten om naar het Harsgebergte (4 jaar achtereen) te gaan en nu voor alweer de 2e keer naar Winterberg in het Sauerland. Wat er volgend jaar op het programma staat is nog niet helemaal in kannen en kruiken, maar er zijn al wel een paar leuke ideeën.

afstanden met hoogtemeters

Rondom het hotel Winterberg zijn 8 speciale mountainbike routes uitgezet, korte, lange en zwaardere. Naar verwachting is de aankomst zo rond het middaguur. Na het inchecken in het hotel wordt er gelijk middags al begonnen met een rustig parcours van 37 kilometer. Tja en je ziet elkaar natuurlijk niet iedere dag of week. Het zal daarom s’avonds wel gezellig gaan worden.

Maar voor de zaterdagochtend staat er een parcours van 80 km met 2000 hoogtemeters op het programma of een tweede route van 49 km met een 700 hoogtemeters, het is maar waar je voor kiest… Maar om af te kicken is er ook in de middag een route te rijden. Of gelijk achter de ochtendroute aan zo je wilt, deze is 26 km met slechts 500 hoogtemeters. Er wordt gereden met GPS en coördinaten, zodat het voor iedereen mogelijk is om op zijn eigen tempo te rijden.

Iedere zondagochtend

Iedere zondagochtend is er een tour te rijden ergens in de omgeving. Meestal is het een klein groepje wat gezamenlijk een rit uitzet en ook uit fietst. Tja, en al ben je nog zo bekend in de omgeving, als je klein bewegwijzeringsbordje over het hoofd ziet wordt een route van 60 km door het bos baggeren al gauw ruim 80 km. En dat gaat je met gemiddelde snelheden tussen de 27 en 30 km per uur toch in je benen zitten. Daar kun je enkele dagen later nog wel enige hinder van ondervinden geven beide heren aan.

De groep bestaat niet uit leden alleen uit Klazienaveen, één komt uit Assen en vier andere leden komen uit de omgeving van Uffelte. Dit betekend dat er een duidelijke behoefte is aan dit soort initiatieven. De Moorbikers kennen geen lidmaatschapsgeld, alleen voor deelname aan de jaarlijks te organiseren toertocht is vooraf betalen verplicht. De leden dien wel zelf een eventuele annuleringsverzekering af te sluiten. Maar het gebruik ervan, dat is tot op heden nog niet voorgekomen, want zoiets leuks als het jaarlijkse gezellige uitje met de Moorbikers uit Klazienaveen wil niemand missen.

Facebookpagina Moorbikers Klazienaveen