Presentatie replica historische vlag Klazienaveen

Stichting Historisch Klazienaveen presenteert op donderdag 27 september de replica van de historische vlag van Klazienaveen uit 1890. Een anderhalf uur durend programma met muzikale begeleiding staat op het programma.

programma

De “thuiskomst” van de vlag wordt gehouden in de Eben Haëzerkerk aan de Langestraat in Klazienaveen. De inloop is vanaf 18.30 uur, het programma begint om 19.00 uur. Gezien de grote historische waarde van de vlag heeft de Stichting Historisch Klazienaveen een anderhalf uur durend programma samengesteld. De muzikale invulling komt voor rekening van Thom en Sendi Wessel. De presentatie van de avond is in handen van Jans Jagt en Andre Zwake.

grote historische waarde

In januari 1890 was het uitgraven van de Verlengde Hoogeveense Vaart zo ver gevorderd dat Jan Adde Hazewinkel met zijn tjalk als eerste schipper nabij de Dordsebrug (op kleine afstand van de Eben Haezerkerk) aanmeerde om de eerste lading turf in opdracht van grootindustrieel Willem Albert Scholten via Hoogeveen, Meppel en Assen naar Foxham te vervoeren. Dit was een zodanig belangrijke mijlpaal in de afgraving van het Smeulveen en Barger-Oosterveen dat Scholten in eigen persoon op de wal stond om de schipper een vlag te overhandigen. Deze vlag is voor Klazienaveen van grote historische waarde omdat de vlag het ontstaan van het dorp raakt. Klazienaveen is ontstaan in 1889.

Veenkoloniaal Museum in Veendam

Na lang en intensief speurwerk van de Stichting Historisch Klazienaveen bleek de vlag in het depot van het Veenkoloniaal Museum in Veendam te liggen. Gezien de ouderdom van de vlag kon de conservator geen toestemming geven de vlag te vervoeren. Na maanden zoeken naar de juiste materialen is het Miep Mulder uit Emmen gelukt een replica van de vlag te realiseren.

Iedereen is van harte welkom deze presentatie bij te wonen.

Nadere informatie:
Stichting Historisch Klazienaveen
Jans Jagt, voorzitter.

Wat: Presentatie replica historische vlag Klazienaveen.
Wanneer: donderdag 27 september, inloop vanaf 18.30 uur; aanvang 19.00 uur.
Waar: Eben Haëzerkerk, Langestraat 76, Klazienaveen.Historische-wandeling