Ingezonden brief: Verveling of Vandalisme

In de rubriek ‘ingezonden brief’ kunt u als lezer ook uw gedachten en mening kenbaar maken met of zonder naamsvermelding en na goedkeuring door de redactie. Dit keer een ingezonden brief: Verveling of Vandalisme.

Verveling of Vandalisme

Of men het nou leuk vindt of niet, de mensen van de EOP Klazienaveen zijn zichtbaar goed bezig.  Ik zag er voor de vakantie iemand de oude brugleuningen van de “Dordsebrug” op de Ovonde in de verf zetten en ik zag ook mensen bezig bij het zustermonument bij de RK Kerk druk aan het werk.

En oh ja, op de rotonde tussen de twee tankstations, ook daar waren mensen bezig. Maar ook hoorde ik, dat ze diverse voetpaden opnieuw hebben laten leggen omdat ze waren verzakt of stuk waren. Perkjes die te slecht waren om op te knappen hebben ze laten verwijderen.

Onlangs kwam ik toevallig in gesprek met iemand van die EOP Klazienaveen en ik vroeg zo van:  “jullie hebben genoeg te doen denk ik zo als ik rond fiets in ons dorp”. “Tja”, kwam het antwoord: ” in ons dorp Klazienaveen is zoveel achterstallig onderhoud, dat waar je ook kijkt, het is soms bar en boos. Wij van de EOP Klazienaveen proberen het zoveel mogelijk in kaart te brengen en te melden bij de gemeente. Maar soms denken ook wij: het is onbegonnen werk.”

“Af en toe laten wij een voetpad opknappen omdat deze zo’n slechte staat is dat de mensen over de straat moeten lopen, en dat is natuurlijk niet de bedoeling. Soms is het dweilen met de kraan open, echt waar. Er zijn mensen in ons dorp die denken dat deze EOP alles kan en gaat aanpakken, maar dat kan natuurlijk niet. Wij als EOP hebben ook maar een beperkt budget die over meerdere doelen verdeeld moet worden.”

Ik vraag nog tegen die persoon van de EOP: “maar heeft het wel zin om nog iets te doen?, want als ik bij het zustermonument kijk, daar was toen iemand bezig om grind te plaatsen en s’avonds was de ‘jeugd’ alweer druk bezig met die stenen te gooien en overal door heen te fietsen en te lopen.

Tja zegt die persoon van de EOP: “Of het nou verveling is of vandalisme ik weet het niet, maar respect bezitten die gasten niet. Want het betreft hier een monument, en daar moet je net als andere dingen gewoon vanaf blijven.” Maar dat ligt ook een beetje bij de opvoeding van de jeugd en de eigen verantwoordelijkheid van de ouders.

“Kijk, indien wij niets doen en we kijken met elkaar alleen maar toe hoe de vernielingen plaats vinden, dan kunnen we binnen afzienbare tijd alles gewoon afbreken en dan verpauperd alles in ons mooie dorp.”
De politie geeft aan “geen tijd” te hebben voor iets dergelijks, ze hebben andere prioriteiten! Natuurlijk hebben ze ook andere zaken te doen, maar ze moeten wel in de gaten houden dat ze worden betaald door de gemeenschap.

Ook in die kringen zijn de veranderingen te groot geworden, vroeger ging een agent gewoon even langs bij de jongens en meiden en maakte hen duidelijk dat ze netjes met andermans spullen om moest gaan. Vervolgens ging de agent dan weg en was het klaar, maar tegenwoordig heeft de politie nergens nog tijd voor als je ze zo hoort.

Maar zo gaat dat in deze hectische tijd iedereen is druk en heeft geen tijd voor elkaar. Ik kijk een beetje verschrikt op mijn horloge en zie dat ik al zo’n anderhalf uur met die persoon aan het praten ben,  en geef aan dat ik nog even naar de winkel moet en neem afscheid.

Even later kom ik thuis en zeg tegen mijn vrouw:  “ik heb nog gesproken met iemand van de EOP Klazienaveen”, zegt mijn vrouw:  “wie was dat dan met wie je sprak?” Ik kijk haar aan en zeg: “weet ik zo niet, maar het was wel een leuk gesprek.”

Naam inzender bekend bij de redactie.