Renovatie en verbouw Veltman Weiteveen nadert eindfase

De renovatie en verbouw van de Veltman in Weiteveen nadert de eindfase. Dit laat de Treant Zorggroep in hun nieuwsbrief van de afgelopen maand juli weten.

nieuwsbrief

In de regelmatig verschijnende nieuwsbrief over de renovatie en verbouw van Veltman in Weiteveen, een onderdeel van Treant Zorggroep, worden belangstellenden en omwonenden op de hoogte gehouden van de vorderingen.

gloednieuwe keukens en wasruimtes

De laatste afdeling, Herfsthooi, dat ook gerenoveerd wordt, is nog deze week, kort voor de bouwvak klaar. Na de bouwvak worden de bewoners verhuist naar de vernieuwde afdeling. Deze afdeling heeft nu ruimere gangen en kamers met veel licht door de extra geplaatste. Er wordt nog druk gewerkt aan het realiseren van een nieuwe stilteruimte, rokersruimte en het opknappen van binnenpleinen en terrassen. Dankzij de verbouw en renovatie van Veltman zijn er gloednieuwe keukens en wasruimtes gecreëerd, zodat bewoners nu ook zelf kunnen koken en wassen. Voorheen werd dit voor de bewoners gedaan in een centrale keuken en wasserij.

zelf koken, samen eten

Bewoners van de afdelingen Boekweit en Struikheide koken nu dagelijks een volledige maaltijd en eten altijd samen op dezelfde tijd. Als je je eten zelf klaarmaakt en zelf opschept wordt eten weer een beleving: bewoners bepalen zelf wat ze eten en hebben plezier in het koken. De ene bewoner heeft natuurlijk meer ondersteuning nodig om huishoudelijke taken uit te voeren dan de ander. Structuur is belangrijk om aan de nieuwe leefstijl te wennen. Iedereen heeft nu vaste kook-, was- en schoonmaakdagen én een corvee taak. Zo ruimt een vaste bewoner elke avond de vaatwasser leeg.

binnenpleintjes en terrassen

Samen met de huismeester knappen bewoners de terrassen en binnenpleintjes van de nieuwe afdelingen op. Zo zijn er bij afdeling Boekweit twee nieuwe overkappingen geplaatst en twee droogmolens. Ook is het terras opnieuw aangelegd. Ook is het Boekweit een kruiden- en groentetuintje rijker. Er groeien onder andere courgettes die in eigen keuken bereid worden voor het eten.

Nieuwe stilteruimte

Veltman had altijd al een kleine stilteruimte waar bewoners zich even in stilte konden terugtrekken voor een moment van rust of om bijvoorbeeld te bidden. De stilteruimte krijgt een nieuwe plek in Veltman, wordt groter én wordt opnieuw ingericht, zodat er in de toekomst ook kerkdiensten gehouden kunnen worden. Dit wordt mogelijk gemaakt door stichting Vrienden van Veltman. Het klussenteam van Veltman helpt om de nieuwe ruimte gereed te maken. Ze staan vroeg in de ochtend op om oude stenen uit de vloer te halen, de ondergrond op te vullen met zand, de vloer gelijk te maken en leggen er een nieuwe vloer in.Veltman 2018Veltman 2018 Huisfotograaf Rolf heeft een aantal foto’s gemaakt van de werkzaamheden. De muren worden nog van een fris kleurtje voorzien en het koepeldak wordt gereinigd. De inrichting zal bestaat uit een mix van oud en nieuw. Denk bijvoorbeeld aan een oud kastje voor hosties, een orgeltje en nieuw meubilair.

Nieuwe rookruimte

Veltman krijgt ook een nieuwe inpandige rookruimte met afzuiging in het plafond. Bewoners kunnen in de toekomst zowel binnen als buiten roken. De inpandige rookruimte is niet voor medewerkers.

Opknapbeurt De Brink

De Brink in Veltman is de grote ontvangstruimte waar onder andere de receptie, de biljarttafel en de koffieautomaat een plekje hebben. Er zijn plannen om ook De Brink te laten aansluiten op de nieuwe inrichting van Veltman. Nu zie je nog heel goed de overgang tussen het oude gedeelte van Veltman en het nieuwe gedeelte. Daarnaast is het verplaatsen van de receptie ook nog een wens.

Tot in september!

De bouwvak staat voor de deur. Om de vakantie in te luiden en de bouwers te bedanken voor hun inspanning tijdens de renovatie en verbouw kwam de visboer langs.Veltman 2018 De bouwers en bewoners gaan genieten van hun vakantie. Voor iedereen die in de bouwvak vakantie heeft: fijne vakantie gewenst.

Foto’s: Rolf (huisfotograaf Veltman) en archief klazienaveenlokaal.nl