Zondag 8 juli “Dag van de fiets” in het Veenpark

Morgen, op zondag 8 juli is het “Dag van de fiets” in het Veenpark te Barger Compascuum. Fietsen van toen en nu!, De Böggelrieders uut Losser en een fietstocht “Langs het Smeulveen”.

Dag van de Fiets

De Dag van de Fiets is een leuke mix van nostalgie en moderne ontwikkelingen zowel in als buiten het Veenpark. In het vrij toegankelijke gedeelte bij de speeltuin en het terras worden moderne fietsen en noviteiten als de Lopifit gepresenteerd.

Historie

Misschien wel een van de bekendste fietsen uit de Nederlandse televisiegeschiedenis is de fiets van kapelaan Erik Odekerke uit de serie “Dagboek van een Herdershond” van Willy van Hemert. Uitgezonden eind jaren 70 van de vorige eeuw. Onze eigen kapelaan, en zijn fiets, doen deze “Fiets – ster” zeker eer aan.Veenpark-Kapelaan Natuurlijk houden ook meneer pastoor, de veldwachter en de burgemeester de klunzige kapelaan in de gaten op de Dag van de Fiets op zondag 8 juli, vanaf 11:00 uur in het Veenpark in Barger-Compascuum.

Compascumer-Dagen-Veenpark-4-8-2016Compascumer-Dagen-Veenpark

Bargermond

In het historische veenkoloniale Bargermond vindt de bezoeker de nostalgie op tweewielergebied. Gepresenteerd in het prachtige levendige decor van het dorpsleven van toen, de bewoners op de fiets, op de bakfiets en met de handkar, de ambachtslieden aan het werk. Bij de smederij staat de fietsenmaker van toen natuurlijk centraal met veel oude gereedschappen. Kinderen kunnen er leren “band lappen” en kennis maken met leuke geluidseffecten van toen, die ze zelf kunnen maken voor hun fiets.

Losser Böggelrieders

Dit bonte en vrolijke gezelschap zijn deze zondag te gast in het Veenpark. Ze fietsen zich wijd en zijd in de kijker en halen allerlei toeren uit op de authentieke fietsen uit de 19e eeuw. In totaal rijden er zo’n 20 “Böggels”. Dit is uniek in de wereld! Daarnaast beschikt de groep over een traditionele loopfiets, een ouderwetse transportfiets, een kleuter-driewieler en een aantal kinderfietsen!

Fietstocht langs het Smeulveen

In het kader van de deze bijzondere dag is er een mooie fietstocht uitgezet, op basis van de knooppuntenroute, die aansluit bij de historie van het gebied. De tocht gaat langs de grenzen van het Smeulveen. Een veengebied dat ooit in een keer door de Firma Scholten, de Maatschappij Klazienaveen, werd aangekocht. De fietstocht begint en eindigt bij het Veenpark. Deelname is gratis en starten kan tussen 10:00 en 14:00 uur. Voor of na de tocht kan de expositie Veenomenaal worden bezocht en de speeltuin en het terras. Op vertoon van de route krijgen fietsers korting op een bezoek aan het Veenpark.

Veenpark

Berkenrode 4
7884 TR Barger-Compascuum

Website: www.veenpark.nl
E-mailadres: info@veenpark.nl
Facebookpagina: Veenpark

Telefoon: (0591) 32 44 44