Deze week de koudste fase van deze winter

Nadat het de afgelopen nacht op veel plaatsen in Nederland al licht tot matig heeft gevroren, belooft het de komende nacht nog wat kouder te worden.

temperatuur verder naar beneden

De koudste periode van deze winter beleven we tot nu toe, want de komende nacht van dinsdag naar woensdag gaat de temperatuur nog verder naar beneden, met op veel plaatsen zelfs een matige vorst.

top tien van zachte januarimaanden

Vanaf 12 december vorig jaar, de eerste wintermaand, was de winter ver te zoeken in ons land. De maand januari verliep uitermate zacht, de gemiddelde temperatuur lag ruim 2 graden hoger dan normaal. Daarmee is de maand januari van 2018 in de top tien van zachte januarimaanden terecht gekomen.

Deze week is het heel anders. De afgelopen nacht heeft het in het hele land licht tot matig gevroren, waarbij het het koudst was in Volkel Noord Brabant met 5,3 graden op anderhalve meter hoogte. In Eelde was het aan de grond het koudst met 8 graden vorst op 10 cm hoogte.

kouder

Omdat het amper waait en bijna overal vrij helder is, wordt het de komende nacht naar woensdag nog kouder. De temperatuur daalt op anderhalve meter hoogte naar 4 tot 7 graden onder nul. Aan de grond gaat het mogelijk streng vriezen met 10 graden aan de grond. Woensdag overdag is het koud en rustig winterweer. Net als vandaag ligt de temperatuur alleen in de middag een paar graden boven het vriespunt. Daarbij schijnt de zon volop en blijft het droog.

Tweede helft week minder koud

Vanaf donderdag dooit het 3 tot 5 graden in de middag. De nachten worden minder koud. Wel vriest het nog in de nacht naar donderdag in het oosten van het land met een graad of 6. In het noordwesten is dan plaatselijk kans op dichte mist en gladheid bij het kwik rond een graad of 3 onder nul.

Vrijdag liggen de minimum temperaturen tussen de -1 en -5 graden. De nacht naar vrijdag is vrij helder maar er staat een zwakke tot matige zuidelijke wind.

(Bron: weerplaza.nl)

error: De inhoud van deze website is beschermd !!