Alweer 40 jaar zaalvoetbal in Klazienaveen

In deze maand, januari 2018, is het alweer 40 jaar geleden dat twee onderwijzers in Klazienaveen het plan opvatten om een zaalvoetbalteam op te richten. Het destijds opgerichte zaalvoetbalteam is nog steeds springlevend.

geliefd

In die tijd, eind jaren zeventig, was op de TV het NCRV-programma “Minivoetbal” met presentator Dick Passchier erg geliefd. Zaalvoetbal in Ahoy, waarbij zelfs achter het doel langs voetballen mogelijk was en via twee gaten in het doelnet dubbele punten te behalen waren.

aanleiding

Ook het regionale Protos-Weering zaalvoetbaltoernooi rond de jaarwisseling mocht zich toen en nu nog steeds verheugen in een trouwe supportersschare. Misschien was dit de aanleiding voor Frans Soppe en Jan Drenth, beide werkzaam aan de Pastoor Middelkoopschool, om de koppen bij elkaar te steken en hun plannen te realiseren.

aanvangstijd

Er werd een oproep gedaan en al gauw meldden zich met name enkele sportieve collega’s om mee te doen . Maar niet alleen onderwijsmensen vulden de ledenlijst. Ook een sportieve tuinder was een van de leden van het eerste uur. Sporthal “De Zon” was de plek waar het allemaal moest gaan plaatsvinden. Op de donderdagmiddag voordat de training van de handbaljeugd van Actief zou beginnen was er nog een vrij uurtje en zo gebeurde het dat om half vijf de bal kon rollen. Tot op heden is dat nog steeds de aanvangstijd.

Zonder scheidsrechter, zonder overtredingen

Twee ploegen van zes spelers, waarvan een wissel, wekelijks wisselend van samenstelling, nemen het gedurende een uur tegen elkaar op.
Zonder scheidsrechter, zonder overtredingen, maar wel met de wil om te winnen! En was je een keer verhinderd of geblesseerd, dan kon er worden geput uit een lange lijst met invallers.

Een groot aantal Zuid-Oost-Drentse voetballers passeerden in de afgelopen veertig jaar de revue. Voor korte of langere tijd lid geweest totdat werk, blessures of gezondheid roet in het eten gooide en er afgehaakt moest worden.

de 70 gepasseerd

Daarom is het des te opmerkelijker dat enkele leden van het eerste uur veertig jaar later nog steeds elke donderdag tegen de bal trappen.
Inmiddels zijn enkele voetballers reeds de 70 gepasseerd, wat aan snelheid ingeboet wellicht, maar technisch nog steeds uiterst vaardig. Gelukkig heeft jongere aanwas steeds gezorgd voor een gezonde, aan elkaar gewaagde mix in de teams.

geen officiële naam

Bij de club, die eigenlijk nooit een officiële naam heeft gehad, is het lekker bewegen en het spelplezier nog steeds het uitgangspunt. Of zoals Frans Soppe, de onmiskenbare spil van de club, zo vaak relativerend zegt na een verloren wedstrijd: ” We waren niks beter en toch hebben we verloren!!” .

gezellig avondje kegelen

Komend voorjaar gaan de spelers van de club gezellig een avondje kegelen met elkaar en lekker eten. Ook de dames van de spelers gaan dan mee. Alleen al om dank te zeggen voor het jarenlange bij toerbeurt wassen van die grote tas gevuld met nog na-dampende en bezwete voetbalshirts…… .

Harry Nibbelke

error: De inhoud van deze website is beschermd !!