Al veertig jaar lachen, gieren en brullen met Toneelvereniging Zwartemeer

Met de Toneelvereniging Zwartemeer is het al veertig jaar lachen, gieren en brullen, en nog steeds hebben de leden er veel plezier in.

Veertig jaar Toneelvereniging Zwartemeer

Al (bijna) veertig jaar bestaan ze, de toneelvereniging in Zwartemeer, een dorp dat bruist van het verenigingsleven. Niet alleen de dorpsbewoners zelf, maar ook inwoners uit de omliggende dorpen komen naar het grensdorp. Weer anderen blijven gewoon naar hun geboortedorp komen om deel te blijven nemen aan het actieve dorpsleven.

De toneelvereniging Zwartemeer bestaat in 2018 alweer veertig jaar, opgericht in april 1978 door Klaas Hoogeveen en Nico Walda. Er werd op diverse, meestal gratis beschikbaar gestelde locaties geoefend. Voor het eerst in de Hervormde Jeugdkapel, daarna in de schuur van Bertus en Tinie Kaiser aan de Nieuweweg in Zwartemeer. Ook werd er een aantal jaren in het café van Jan Gustin aan het Verl Oosterdiep, halfweg Zwartemeer- Barger Compascuum geoefend.

Ook in café Henk Welling (Kamerling) werd nog een tweetal jaar (1988-1989) geoefend, om daarna in de zaal van Fenne en Angela van Os te gaan oefenen en ook op te treden. Hier zijn ze nu nog kort na de zomervakanties iedere week te vinden. Ondertussen met weliswaar alweer een andere eigenaar en naam, Café Zalencentrum Zwartemeer Kamies. Hier hoeft de kleine vereniging geen zaalhuur op te hoesten en krijgen ze ook koffie aangeboden, iets waarvoor de toneelgroep de eigenaar Kamies zeer erkentelijk zijn. “Zo af en toe zijn er wat meer groepen in één van de andere zalen aanwezig en krijgen wij zelfs nog borrelhapjes aangeboden”, gewoonweg geweldig!”

Nog steeds betrokken

Nog steeds zijn er van de oorspronkelijke 12 leden die er vanaf het eerste uur erbij waren, actief bij het Zwartemeerse toneelleven betrokken: Marie Gustin, Joop van Os en Annie Mensen.
Honderduit vertellen kunnen ze, en vooral de oud-leden: “Wij kunnen er wel een encyclopedie over gaan schrijven wordt er geroepen”. Ja echt, geroepen, want achter de schermen is er, onzichtbaar voor de volle zalen, nog meer te lachen, gieren en brullen.
Elkaar verstaan op zo’n moment tijdens de nu uit 13 leden bestaande groep, is dan een beetje lastig met de vele decibels aan lachsalvo’s die er geproduceerd worden. Iedereen heeft wel iets te vertellen, ook de jongere leden die er ‘nog maar’ 10 jaar bij horen. Het is een gezellige en heel hechte groep, die ook gezamenlijk wel eens een uitstapje maakt met een overnachting erbij; hoe het er daar dan aan toe gaat, laat zich wel raden….

onderbroek

Tijdens een optreden (er wordt hard gelachen): “Joop zijn boven broek moest naar beneden getrokken worden; dat lukte uitstekend, ware het niet dat ook zijn onderbroek mee naar beneden ging” opnieuw lachen, gieren en brullen, “Daar stond ie dan in zijn blote kont”. “Maar bijna niemand in het publiek heeft het waarschijnlijk meegekregen, mede dankzij zijn lange overhemd en dat hij supersnel zijn broek weer omhoog trok…” opnieuw lachen, gieren en brullen.

Een andere leuke anekdote is dat een van toneelspelers, Job,  een keertje een wel heel erg kleine rol toebedeeld was, eentje waar toch ook echt wel voor geoefend moest worden en ook gedaan werd. Echter met de uitvoering en de daarmee gepaarde hilariteit ging het helemaal mis… de achter de coulissen gereed staande collega-toneelspeler werd helemaal vergeten… Terecht was deze achteraf wel een beetje boos…
Of zoals Theo: “hij heeft stiekem ooit zijn teennagels eens knalrood gelakt om een nieuwe collega op het toneel helemaal van slag te brengen”, er wordt gegrinnikt…

Toneelseizoen 2017-2018
Toneelvereniging Zwartemeer_2017
De huidige toneelgroep bestaat uit: Marie Gustin, Femia Kloppenburg, Joop van Os, Herman Peters, Theo Wessel, Magret Bruinsma, Edwin Strijker, Annie Mensen, Trijn Posthuma, Linda Jansen, Jolanda Schepers, Mieke Wessel en Sienie Walda

Het nieuwe toneelseizoen is inmiddels alweer begonnen en de hechte groep uit Zwartemeer heeft een nieuw stuk uitgezocht om straks weer op de planken voor het publiek te brengen. Op 14 december moet het dan zover zijn met het instuderen van de teksten, dan volgt namelijk de generale repetitie van: Herrie om de Haverklap, een blijspel (in drie bedrijven), geschreven door Aris Bremer en uitgebracht door Toneeluitgeverij Vink BV.

geplande optredens

De eerste uitvoering van het blijspel vindt plaats in buurtgebouw De Molen in Klazienaveen op 12 en 13 januari 2018, waarvan 13 januari alleen voor leden is. Op 26 en 27 januari 2018 zijn dan de thuisavonden in zalencentrum Zwartemeer Kamies. De groep geeft aan dat ze altijd nog te boeken zijn tot ongeveer half maart. Hiervoor kan contact opgenomen worden met de toneelvereniging Zwartemeer via hun Facebookpagina.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!