Dorpsraad wil ovonde een opfrisbeurt geven

De ovonde op de kruising gelegen van het Verl. Echtenskanaal, Brugstraat en de Dordsedijk in Klazienaveen kan wel een opfrisbeurt gebruiken volgens Jan Gerfen, woordvoerder van de dorpsraad.

Volgens Gerfen is het huidige knooppunt maar een kale boel en kan het allemaal veel frisser en aansprekender. ‘Slechts de voormalige delen van de oude Dordsebrug staan er, en dat is het dan ook.’ Volgens de Dorpsraad kan dat veel beter.

locomotief

‘Rijd maar eens naar Duitsland, zoals onze penningmeester dat regelmatig doet. Op diverse rotondes vind je miniatuurbeeldjes van belangrijke historische zaken die zo’n plaats hebben getekend. Bijvoorbeeld een locomotief of bekende gebouwen.’ Het leidt niet alleen tot een historisch besef van wat er zich heeft afgespeeld in het dorp, het dient tegelijkertijd als een soort visitekaartje van Klazienaveen zegt Gerfen.

Hotel van Dijk

Hierbij kun je denken aan het roemruchte Hotel van Dijk, dat ooit op de plek van de Schippersbeurs stond. Het pand vervulde uiteenlopende rollen in haar bestaan.Klazienaveen-Hotel-van-DijkNaast overnachtingsadres was het ook een restaurant, een concerthal, een bioscoop en een feestzaal. Beatrix en Claus, toen nog prins en prinses, hebben er eens de nacht doorgebracht.Cabot_Purit KlazienaveenWie Klazienaveen zegt, zegt natuurlijk ook turf. Het veendorp is er groot mee geworden, getuige de geschiedenis van de turffabriek Cabot (destijds, en in de volksmond nog steeds Purit) in het dorp.Klazienaveen_1988 turfschipMaar Gerfen noemt ook de turfschepen die aan- en aflegden om het bruine goud te verschepen. Of wat te denken van Klaziena Sluis, de vrouw van de Groningse industrieel en grootgrondbezitter Willem Albert Scholten, aan wie het dorp zijn naam te danken heeft? Er is ruim voldoende keuze vindt Gerfen.

dorpsbewoners erbij betrekken

Overigens betekent dit niet dat de Dorpsraad zelf door het verleden gaat bladeren om te zoeken naar geschikte onderwerpen voor de ovonde. ‘Graag betrekken we de dorpsinwoners er bij. Dat gaan we doen met een prijsvraag, die we volgend voorjaar gaan uitschrijven. Iedereen die een goede suggestie heeft, mag zich dan melden’. De deelnemers aan de prijsvraag maken kans op een leuk prijsje besluit de dorpswoordvoerder.

(Foto’s: archief Henk Lambers/klazienaveenlokaal.nl)
(Bron: Jan Gerfen/emmen.nu)