Oproep: Snel hulp nodig voor door orkaan Maria getroffen Dominica! *UPDATE*

Hallo Nederland! Nadat St. Maarten getroffen werd door de orkaan Maria werd er snel een hulpactie op touw gezet. Maar intussen is het eiland Dominica zowaar nog harder getroffen.

Artsen zonder grenzen

Iedereen weet dat Artsen Zonder Grenzen bijzonder veel en goed werk verricht over de gehele wereld. Het is nu hoognodig tijd dat hun werkgebied zo snel mogelijk uitgebreid wordt naar de eilanden.

orkaan Maria

De eilanden in de Caribbean zijn getroffen door twee orkanen, waarvan Maria met een categorie 5 het voorheen zo wonderschone eiland Dominica (niet te verwarren met de Dominicaanse Republiek) totaal verwoest heeft. Het eiland is circa 65 km lang en 25 km breed, en heeft ongeveer 70.000 inwoners. De economie is volledig afhankelijk van het toerisme en de landbouw.

2015 Orkaan Erika

Het unieke eiland Dominica (The nature Island) is in 2015 al getroffen door de orkaan Erika, en hoewel het niet een alles verwoestende kracht had, heeft de regen dat erna kwam in minder dan 24 uur het eiland in meerdere, onbereikbare delen opgedeeld. Door de destijds snel stijgende rivieren en de gepaard gaande aardverschuivingen is het eiland daar nog steeds niet van hersteld.

humanitaire ramp

Alhoewel de eilandbewoners altijd goed reageren op waarschuwingen van de overheid over mogelijke natuurrampen en er centrale mogelijkheden zijn om te gaan schuilen, is er nu toch echt een humanitaire ramp onderweg.DominicaDe schattingen van het aantal beschadigde huizen, zoals getoond in de media zoals CNN, loopt uiteen van 75 tot 95%. Het aantal doden gaat richting de honderd. Wat niet echt bekend is bij de media, is het feit dat circa 20 procent van de bevolking te arm is voor een stenen of betonnen huis. De bevolking leeft er in simpele, zelf gebouwde huizen die bestaan uit multiplex- en metalen golfplaten. De orkaan Maria heeft ervoor gezorgd dat al deze materialen verdwenen of vernield zijn.

De bevolking is erg afhankelijk van hun eigen voedselproductie, die voornamelijk bestaat uit plantain (bananen), casave, dasheen (dit alles is vergelijkbaar met onze aardappelen). Hiervan word ook een groot deel naar de andere eilanden geëxporteerd, zodat ook deze eilanden indirect getroffen worden.

elektrische infrastructuur vernietigd

Uniek zijn heeft in dit geval ook een nadeel: Er is geen voedselhulp onderweg zoals op veel andere eilanden die geen eigen voedsel voorziening hebben. Kort voordat de orkaan overkwam, is de watervoorziening uitgeschakeld om zoveel mogelijk schade te voorkomen.DominicaDeze voorziening is uiteraard ook afhankelijk van elektriciteit. De gehele elektrische infrastructuur is namelijk volledig verwoest. Een mogelijkheid voor een snelle reparatie is normaal gesproken altijd aanwezig, ditmaal echter niet!

helpen bij calamiteiten

Veel zelfstandige eilanden zijn aangesloten bij CARICOM en helpen elkaar bij calamiteiten. Vlak na de verwoesting van Antigua en Barbuda heeft Dominica snel gereageerd en al hun reservematerialen zoal kabels, noodgeneratoren, medische voorzieningen in containers naar deze eilanden gebracht, zodat ze nu zelf zonder zitten. Rondom de de hoofdstad Roseau begint het leven weer een beetje op gang te komen, er is sporadisch wat elektriciteit; SMS is soms mogelijk via een mobile telefoon, en er is intussen een hotspot voor WiFi weer ingericht. Verder is er geen enkele communicatie mogelijk op het geheel eiland, zodat nog steeds niet duidelijk is hoeveel slachtoffers er zijn gevallen.

De veelal door vliegtuigen genomen video’s en foto’s tonen hoe erg het eiland er aan toe is, 99% van de bomen heeft geen enkel blad meer, en in veel gebieden ziet het eruit als een maanlandschap, de bevolking zegt dat de natuur sterk genoeg is en dat het herstel na twee jaar alweer waar te nemen zal zijn.

schade

De president van het eiland, Rosevelt Skerrit, is vandaag op bezoek bij de UN (Verenigde Naties) om een verzoek in te dienen voor noodhulp, de uitkomst hiervan laat nog even op zich wachten. De totale schade schijnt volgens schattingen meer dan 1 miljard te zijn, terwijl het BNP (bruto nationaal product) circa 400 miljoen per jaar is.

facebooklijst noodartikelen

Er is een voorlopige lijst gepubliceerd op de Facebookpagina van president Rosevelt Skerrit met de benodigdheden voor nu en later. Vooral nu is er behoefte aan water, voedsel en medische hulp. Ook generatoren, diesel en benzine van 5 tot 10KW 230V 50Hz zijn hard nodig! Ook Tarps en dekkleden zijn dringend nodig! Het is een subtropisch eiland, en er is normaal gesproken iedere dag wel een beetje regen.

De lijst is lang, en er zijn veel particulieren die uit eigen beweging samen met vrienden met bootjes vanaf de andere eilanden onderweg zijn met vooral water en voedsel. Het is nu het moment om actie te ondernemen, uiteraard kan de organisatie Artsen Zonder Grenzen dit niet alles alleen.

Oproep

Heb je contacten bij grote organisaties?? Trek aan de bel, en verzoek ze dringend om mee te werken, hulp aan Dominica is Nu nodig!!

Via deze link komt u op de Facebook pagina van Nederland Helpt Dominica

error: De inhoud van deze website is beschermd !!