Twee van de drie speeltuinen Klazienaveen zijn onder de maat

Van de 31 speeltuinen in Klazienaveen verkeren er 19 in een erbarmelijke staat. Dat concludeert de dorpsraad na het door hen gepleegde onderzoek.

speelplekken bezocht

Woordvoerder Jan Gerfen heeft sinds mei dit jaar alle speelplekken in het dorp bezocht om te oordelen over de kwaliteit ervan. ‘Het is gewoon bar en boos. Ze kunnen mij van alles vertellen, maar er is jarenlang geen onderhoud gepleegd.’ Het plaatsen en het oplappen van de speeltoestellen is een taak van de gemeente. ‘Volgens het beleid dienen zij met regelmaat visuele controles uit te voeren. Na onze schouw twijfel ik of dat wel afdoende gebeurt.’

Boosdoeners

Gerfen zegt geen expert te zijn op het gebied van onderhoud, maar zelfs een leek kan de mankementen niet ontgaan. ‘Losse bouten en schroeven zijn de grootste boosdoeners.’ Roest komt volgens Gerfen ook veelvuldig voor. In de zogenoemde val-zones, de plekken met zand onder de toestellen, rukt het gras op, en het omringende groen kan hier en daar een beste snoeibeurt gebruiken. Een veelvoorkomend probleem is de instabiliteit van bepaalde toestellen. ‘Ik heb ouders een speelhuisje zien vasthouden, zodat hun kinderen naar boven kunnen klimmen, anders valt het om.’ Daarom zijn er maar weidepalen tegen aangeslagen.

Diep triest

Volgens Gerfen heeft de dorpsraad sinds 2015 €30.000 gespendeerd aan het vernieuwen van de speeltuinen. ‘Maak je een rondje, dan is het diep triest wat je aantreft.’ Het gespendeerde geld is niet terug te zien in de kwaliteit van de speeltuinen. ‘Vorig jaar is er vier ton bij het Emmer speeltuinbudget gekomen.

‘Wat is er met dat geld gebeurt? Natuurlijk is het niet overal kommer en kwel’ stelt de dorpswoordvoerder. ‘Een enkeling ligt er uitmuntend bij, maar dat is te danken aan de inzet van buurtbewoners die schoonmaken en het gras maaien. Terwijl het onderhoud toch echt een taak is van de gemeente.’

Kamille en Kleine Beer

Binnenkort komen er vervangende speeltoestellen bij de speeltuin van de Kamille en bij de Kleine Beer komt er zelfs een compleet nieuwe speelplek bij. ‘De materialen zullen vooral uit roestvrij materiaal bestaan. Dat scheelt enigszins in het onderhoud.’

Aanbevelingen

Het door EOP Klazienaveen eigenhandig opgestelde rapport wordt na de zomer overhandigd aan de gemeente. De dorpsraad doet in het document ook enkele aanbevelingen. ‘Naast een visuele controle dringen wij ook aan op een grondige fysieke check van de toestellen. De dorpsvertegenwoordiging heeft verder uren ingekocht bij Buurtsupport. We gaan kijken of deze ook ingezet kunnen worden voor onderhoudstaken. Burgers roepen wij op om mankementen meteen bij ons te melden.

Op de hoogte

Tot slot hameren wij op een betere communicatie met de gemeente. Over de aanpak van de speeltuinen en de wijze waarop het geld wordt besteedt, horen wij weinig tot niets. We steken er veel geld in dus wil je op de hoogte worden gehouden. De dorpsraad is per slot van rekening de opdrachtgever.

Lees ook : http://www.klazienaveenlokaal.nl/2017/05/25/eop-klazienaveen-dorpsraad-start-onderzoek-naar-onderhoudsstaat-speeltuinen/ 

error: De inhoud van deze website is beschermd !!