No-Surrender voorman Henk Kuipers vrijgesproken van faillissementsfraude

No-Surrender voorman Henk Kuipers uit Emmer-Compascuum is door de rechter in Assen vrijgesproken van faillissementsfraude.

Ook een 43-jarige medeverdachte uit Hoogeveen kreeg een vrijspraak te horen van de rechtbank in Groningen. Het Openbaar Ministerie (OM) eiste twee weken geleden 12 maanden cel tegen Kuipers. De Hoogevener zou wat betreft het OM, als straf 150 uur moeten werken.

werken

Kuipers ging nadat hij persoonlijk failliet was verklaard in de periode van 2008 tot 2012 bij de Hoogevener aan het werk. Dat moest ook wel, want hij had na zijn faillissement een schikking getroffen van bijna twee ton. Om dat te betalen ging hij aan het werk bij de 43-jarige Hoogevener. Naar eigen zeggen moest hij moeilijk opvoedbare jongeren ‘heropvoeden’.

niet bewezen

Volgens het OM was Kuipers uiteindelijk de leidinggevende. Dit is na een persoonlijk faillissement niet wenselijk. Volgens de officier zou hij de PGB-budgetten van deze jongeren voor privé doeleinden hebben besteed. Dit is volgens de rechtbank echter niet bewezen. De gepinde bedragen gingen wel degelijk op voor de begeleiding van deze jongeren. Ook de medewerkers werden van dit geld betaald.

administratie

De rechters vonden wel dat de administratie niet naar behoren was geregeld. Het is niet vast komen te staan dat daardoor strafbare feiten zijn gepleegd. De Hoogevener werd ook valsheid in geschrifte ten laste gelegd. Hij zou formulieren voor de Kamer van Koophandel onjuist hebben ingevuld. Ook dit zien de rechters anders, en spraken ook de Hoogevener van dit feit vrij.

Foto: youtube
(Bron: RTV Drenthe)