Bio Energy Coevorden: ‘groen gas’ eind 2018 vanuit Coevorden

Vanaf eind 2018 zal BEC (Bio Energy Coevorden) jaarlijks 26 miljoen kubieke meter groen gas in Coevorden gaan produceren.

De hoeveelheid van 26 miljoen kubieke meter is meer dan het gasverbruik van alle huishoudens in de gemeente Coevorden. De gemeente Coevorden telt ruim 35.000 inwoners.

Europark

Voor de productie van het groene gas heeft het ministerie van Economische Zaken een zogeheten SDE-subsidie toegekend. (SDE= Stimulering Duurzame Energieproductie).

De installatie wordt gebouwd op het Europark in Coevorden. De bouw zal in de zomer van 2017 starten en eind 2018 worden opgeleverd. De investering bedraagt ongeveer 45 miljoen euro. De installatie levert circa 20 directe/indirecte arbeidsplaatsen op.

vergisting biomassa

Het groene gas wordt geproduceerd door het vergisten van mest en andere soorten biomassa. In totaal gaat het om circa 215.000 ton per jaar. Na vergisting van de biomassa blijft een waardevol restproduct over. Dit zogeheten ‘digestaat’ zal geëxporteerd worden naar Duitsland en daar als meststof in de landbouw worden gebruikt. Voor het transport zal gebruik worden gemaakt van een trein die grind naar Nederland vervoert voor de beton–en asfaltindustrie. De retourvracht van deze trein bestaat dan uit het digestaat.

gesloten systeem

De installatie zal volgens de best beschikbare technieken worden gebouwd en voldoen aan de huidige wettelijke voorwaarden en vergunningseisen. Zo vindt het proces van vergisting plaats binnen een gesloten systeem waardoor er nagenoeg geen uitstoot van emissies is. De biomassa wordt aangevoerd in vrachtauto’s die in de ontvangsthal worden gelost. Om geuroverlast te voorkomen wordt de lucht in de hal afgezogen en permanent gezuiverd.

 

error: De inhoud van deze website is beschermd !!