Vandaag wordt eerste landelijke tropische dag verwacht

De komende dagen zijn er opklaringen en neemt de kans op neerslag af in Klazienaveen en omgeving. Morgen en maandag is er kans op onweer.

weersverwachting vanaf a.s. zondag

De temperatuur daalt tot 20 °C overdag, ’s nachts is het 13 tot 16 °C. De wind draait geleidelijk naar het westen en is matig, windkracht 4. Vanaf donderdag neemt de kans op neerslag weer toe en worden de nachten kouder met temperaturen rond 10 °C.weerplaza-2805-03062017

eerste landelijke tropische dag

De MeteoGroup verwacht ook in de Bilt tropische temperaturen van 30 of 31 graden. Het wordt de eerste landelijke tropische dag van het jaar. Op 17 mei werd het regionaal al tropisch warm in Brabant en Limburg.

Temperaturen van 30 graden of hoger zijn eind mei bijzonder, normaal wordt het tussen de 18 en 20 graden. Indien het vanmiddag warmer wordt dan 30.7 graden in de Bilt, wordt het niet alleen de eerste landelijke tropische dag, maar wordt het ook de warmste 27ste mei sinds het begin van de metingen. Het dagrecord staat nu nog op 27 mei 2005 met 30.7 graden.

De hitte en droogte brengt ook extra risico’s met zich mee. In de regio’s IJsselland en Drenthe is momenteel sprake van een hoog risico op het snel ontstaan van een natuurbrand. Hiervoor is een  Code Oranje, hoog risico, uitgegeven.

(Bron: weerplaza.nl; meteogroup)