Ontmoeting met: Ellen van de Velde

In ‘Ontmoeting met’ is het woord aan Ellen van de Velde (59), geboren Amsterdamse, en Ellen omschrijft  haar huidige bezigheden als: “De ontdekkingsreis van mijn tekenpotlood.”

ZE ZAT DAAR RUSTIG OP HAAR STOELTJE

Spontaan zei Ellen “ja” op mijn vraag, kort nadat wij kennisgemaakt hadden, of ik een stukje over haar levensverhaal mocht schrijven. Ellen viel mij op, doordat ze daar rustig op haar stoeltje zat te tekenen met haar potlood tijdens de vrijmarkt op Koningsdag in het centrum van Klazienaveen.Ellen van de Velde Nadat ik een foto van haar gemaakt had en vroeg of ik er een paar meer mocht maken, kwamen wij spontaan in gesprek.

KLEUTERSCHOOL

Als geboren Amsterdamse op de Lijnbaansgracht bij het Leidseplein, woonde zij er in haar jonge jaren met haar tweelingzus en een 6 jaar oudere zus tezamen met haar ouders. Haar vader tekende en schilderde alles wat met het Sinterklaas en Paasfeest te maken had op de ramen en schoolborden in alle klassen van de kleuterschool waarop Ellen en haar tweelingzusje naar school gingen.

Haar vader deed dit zo gedetailleerd, dat het net leek als of Amerigo (het paard van Sinterklaas) zo van het schoolbord galoppeerde, de krokussen geurden en de paashazen druk bezig waren met het schilderen van de eieren.

Ellen: “Ik heb nooit geweten dat mijn vader die mooie tekeningen op mijn school maakte. Pas een aantal jaren geleden ben ik erachter gekomen via mijn oudste zus, dat mijn vader die prachtige tekeningen maakte.”

TEKENGENEN GEËRFD

“Nu ik sinds kort zelf het tekenpotlood hanteer, blijkt dat ik mijn schilder- en tekengenen heb geërfd van mijn familie, iets wat ik voorheen niet wist. Ik stam blijkbaar af van een meer dan 400 jaar oude familie, waarvan werken in het Rijksmuseum Amsterdam en het Scheepvaartmuseum hangen. Maar ook in vele privécollecties en op Texel hangen schilderijen en pentekeningen van mijn familie.”

NOORDERBREEDTE KLAZIENAVEEN

Ellen: “Ik kan mijzelf het beste omschrijven als een perfectionist, altijd bang om iets niet goed genoeg te doen. Via de EHBO-herhalingscursus in de Noorderbreedte in Klazienaveen kwam ik erachter dat er een tekenclub is voor portrettekeningen. Op een dinsdagavond trok ik de stoute schoenen aan en ben er naar toe gegaan, en ben niet meer weggeweest, wat een fijne groep mensen.” De tekengroep wordt in de Noorderbreedte Klazienaveen begeleid door Carla Vos.

Ellen: “Carla begeleidt ons met hart en ziel en vol liefde voor het tekenen en schilderen. Elkaar stimuleren, helpen, grappen maken of een opbeurend kaartje voor als je ziek bent, het is gewoonweg een erg fijne groep mensen.”

“DE ONTDEKKINGSREIS VAN MIJN TEKENPOTLOOD.”
Ellen van de Velde
Ellen met een bewonderaarster van haar tekeningen.

Ellen: “Verbaasd was ik over mijn eerste tekening, het uitwerken, het vegen met je vinger over een paar lijnen, zo, dat het gelijk leven brengt in je tekening. Ik was gefascineerd! Het gaf mij een drive om meer te gaan ontdekken!”

“Hoe maak ik nu een zo realistisch mogelijk portret? Deze vraag aan mijzelf stellend, ben ik via Carla Vos, de adviezen van TotalArt in Emmen, en met het zoeken op  internet, al een heel eind gekomen. De tekening die ik op de vrijmarkt aan het maken was, is mijn vierde tekening ooit. Ik vind het super, gewoonweg geweldig om te doen.

ONTWIKKELEN

“Ik ben nog steeds druk bezig mijzelf te ontwikkelen, en ik zie wel welke richting ik op ga, tekenen, pentekenen of schilderen. Als een soort ontdekkingsreiziger stort ik mij in het grote avontuur van het tekenpotlood, ik word één met dat voorwerp als ik het vastpak….” Ellen van de Velde

VOORBEELD

“Ik ben zeker van plan om heel veel mensen gelukkig te gaan maken, met een mooie tekening dat door mij gemaakt is. Ik hoop dat ik voor de jeugd op onder andere scholen tot voorbeeld mag zijn omdat je van tekenen, of welke handvaardige hobby dan ook, een bepaalde vorm van rust krijgt. Het werken met je handen bied zoveel meer dan spelen met een spelcomputer.”

Ellen