Zaterdag op zondagnacht wordt de klok een uur vooruit gezet. Zomertijd!

Zaterdag op zondagnacht wordt de klok een uur vooruit gezet. Zomertijd! Tijdens de nacht dat in Klazienaveen het muziekfestijn ‘Back to the Music’ gehouden wordt, gaat namelijk ook de zomertijd in.

Zomertijd

In de nacht van zaterdag 25 maart op zondag 26 maart worden de klokken om precies 2 uur een uur vooruit gezet, dus van 2 naar 3 uur. Is er dan daadwerkelijk een uurtje minder tijd om van ‘Back to the Music’ te kunnen genieten? 
Vanwege de evenementenvergunning is het muziekfestijn, wat alweer voor de 4e keer gehouden wordt op de gezelligste locatie in het centrum van Klazienaveen, het oude marktplein, om 01.00 uur afgelopen. Het evenement ondervindt van de invoering van zomertijd dan ook geen enkele hinder. Alleen voor diegene, die echt te diep in het glaasje gaat kijken, wordt de nacht waarschijnlijk beduidend korter…

langer daglicht

Door de nachtelijke invoering van de zomertijd wordt het in ieder geval niet in het holst van de nacht licht. Een groot voordeel is ook dat we ’s avonds een uur langer van daglicht kunnen profiteren, maar dat is dan pas op de zondagavond erna.  Zonder zomertijd zou het eind juni tegen half vier licht worden en tegen half tien ’s avonds donker. In totaal duurt de zomertijd 31 weken, oftewel 217 dagen.

wintertijd

De zomertijd begint op de laatste zondag van maart en eindigt op de laatste zondag van oktober, wat het begin is van de wintertijd. De wintertijd gaat in 2017 in tijdens de nacht van zaterdag 28 oktober op zondag 29 oktober. De klok wordt dan weer een uurtje teruggezet van 03.00 uur terug naar 02.00 uur. Een uurtje langer slapen of doorhalen…

sinds 1977

Van 1916 tot 1945 was de zomertijd in Nederland voor het eerst van kracht, maar vanwege de oliecrisis is de zomertijd in 1977 opnieuw ingevoerd.

Uitvinder van het invoeren van de zomertijd was de Londense aannemer William Willett. In 1907 publiceerde hij het pamflet ‘The Waste of Daylight’, waarin hij voorstelde in april de klok vooruit te zetten en in september weer terug, om zo ’s avonds langer van het daglicht gebruik te kunnen maken.