45-Jarig jubileum Carnavalsgroep “De Klungels”

Carnavalsgroep “De Klungels” viert dit jaar stilletjes hun 45 jarig jubileum. De in 1972 in Barger-Compascuum door Willie Berends en Bob Deddens opgerichte carnavalsgroep, was altijd een erg actieve groep carnavalsvierders met vele gewonnen prijzen als resultaat. Echter door de stijgende leeftijd van de oprichters en hun leden, werden de activiteiten de laatste jaren wel wat minder.

‘Herstart’

Tot 2010! In dat jaar namen de kinderen van de oprichters het initiatief op om bij hun ouders de stoep te gaan staan en te vragen om weer ‘lid’ te kunnen worden. De Klungels ‘verhuisden’ hierdoor wel van Barger-Compascuum naar Zwartemeer.  Maar bij de ‘herstart’ in 2010, werd gelijk een 5e prijs binnen gehaald . Nu doet de nieuwe carnavalsgroep alweer voor de 7e keer op rij mee in het carnavalsgeweld.

Accommodatie

De groep komt de laatste jaren bijeen in een mooie accommodatie, een fantastische verblijfsruimte (warme..) en een ruime schuur, één en ander belangeloos ter beschikking gesteld door Berends Groencentrum aan de Dorpshuiswijk zuidzijde 43 in Zwartemeer. De eigenaren doen natuurlijk zelf ook actief met het carnaval vieren mee, en hebben een paar jaar terug besloten om zelf een oude trekker te kopen. Er mag aan de trekker niet gelast worden dus is er een frame ontworpen die snel gemonteerd en ook weer gedemonteerd kan worden. Hierdoor is de trekker ook weer snel inzetbaar voor het bedrijf.

Kinderen

De doelstelling van de carnavalsgroep is duidelijk: het moet leuk zijn voor de kinderen! Daarom wordt er bij de bouw van de kar en kleding altijd rekening gehouden met kindvriendelijke thema’s. Het thema van dit jaar is “Circus”. De carnavalsgroep bestaat uit maar liefst 16 kinderen en 11 volwassenen!

Kleding

“Ma” maakt de kleding, zegt Madita Moes, een hele opgave voor haar moeder natuurlijk, maar het geeft haar wel veel voldoening zegt zijzelf. De kleding wordt zoveel mogelijk allemaal zelf gemaakt of versteld, want soms is er op marktplaats wel eens iets tweedehands veel prijs-gunstiger te verkrijgen, dan dat je het zelf gaat maken.

Foto

Helaas kon niet iedereen aanwezig zijn bij het maken van de foto, een enkeling was nog aan het werk en een aantal mannen hebben ‘oppasdienst’. Dit is ook de reden dat vrijwel het meeste werk door de de vrouwen gedaan wordt.

Op de foto van links naar rechts, staand op de ladder: Willie, Gea, Alida, Sandra, Angela, Viona, Madita, Dennis en de chauffeur Carl Heinz. De ontbrekende zijn: Rene, Richard, Bas en Jantiena, en natuurlijk de 16 kinderen, want die waren gezien het tijdstip, bijna allemaal al naar bed.

Optochten

De carnavalsgroep “De Klungels” doet mee met de optochten in Zwartemeer op zaterdag 25 februari, Schöningsdorf (Duitsland) zondag 26 februari, en Barger-Compascuum op ‘Rosenmontag’, maandag 27 februari.