Lezing Historische Vereniging Zuidoost Drenthe in synagoge

synagoge-1Regio/Emmen – De Historische Vereniging Zuidoost Drenthe organiseert op zaterdag 30 september 2023 een lezing in de synagoge en op 4 oktober een herdenking. Toegang is gratis.

Jaarlijks wordt in de synagoge aan de Julianastraat 27 in Emmen de razzia van 2 oktober 1942 herdacht. Die nacht werden in Emmen vele tientallen Joden uit hun huis gehaald om naar Westerbork gedeporteerd te worden. Wat volgde was een reis naar de dood. Slechts weinig Joden doken onder, nog minder overleefden de oorlog. Een aantal Emmer Joden kwam bij de synagoge bijeen om over het vóór en tegen van onderduiken te praten.

Op zaterdagmiddag 30 september 2023: lezing in de synagoge, wat door Johan Withaar verzorgt wordt en begint om 14.30 uur.  De hele lezing duurt ongeveer één uur. De lezing van Johan gaat over de achtergrond van 13 Emmer Joden die de oorlog wel overleefden door onder te duiken in het Valtherbos. Ruim tien jaar onderzoek leverde details op die tot voor kort zelfs helemaal onbekend waren.
Geïnteresseerd? Kom dan naar de lezing. De toegang is gratis. Kom op tijd, er zijn 48 zitplaatsen en vol = vol!

Aansluitend is op woensdag 4 oktober 2023, tussen 15.00 en 16.00 uur, in de synagoge de herdenking van de razzia op 2 en 3 oktober 1942. Peter Kraan vertelt de geschiedenis van de familie Bollegraaf. Het Hondsrugcollege werkt aan de herdenking mee. De namen van de slachtoffers worden gelezen, daarna Kaddisj, aansteken kaarsen en gelegenheid tot napraten. U bent van harte welkom.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!