Week van de Veiligheid in Emmen met wapen inleveractie

Regio – De gemeente Emmen doet ook mee aan de landelijke Week van de Veiligheid. Deze is van 11 t/m 17 oktober. Tijdens deze week richten de gemeente, politie en andere instanties zich vooral op de jeugd tussen 12 en 18 jaar.

Doel is om jongeren weerbaarder te maken en te voorkomen dat ze betrokken raken bij geweld en misdrijven. De gemeente wil graag het gesprek op gang brengen en biedt scholen lespakketten aan. Ook kunnen inwoners een week lang hun (steek)wapen inleveren zonder daar een boete voor te krijgen.

Wapen inleveractie

Een van de activiteiten tijdens de veiligheidsweek is de wapen inleveractie. De gemeente Emmen doet mee aan de landelijke campagne “Drop je knife en doe wat met je life”. Iedereen, zowel jongeren als volwassenen, kan zonder consequenties zijn of haar (steek)wapen inleveren in een speciale ton bij het politiebureau. Voor vuurwapens geldt dat hiervoor een afspraak gemaakt moet worden om deze op te halen. Dat kan via telefoonnummer 0900-8844.

Zorgelijke ontwikkeling

Burgemeester Eric van Oosterhout: “Met veel jongeren gaat het gelukkig goed. Maar we zien ook in Emmen dat het steeds normaler wordt voor jongeren om messen bij zich te dragen. Helaas leidt dat ook tot meer incidenten. Ik maak me zorgen over deze ontwikkeling en wil hier graag aandacht voor vragen. In aanloop naar en tijdens de inleverweek, gaan we samen met de politie op verschillende manieren aandacht besteden aan dit onderwerp.” Sinds juli is er een messenverbod in de gemeente Emmen. Daardoor kan de politie meteen ingrijpen als iemand zonder goede reden een mes bij zich draagt.

Lespakket

Middelbare scholen uit de gemeente Emmen hebben een lespakket over wapenbezit ontvangen, die zij tijdens de lessen maatschappijleer kunnen behandelen in de Week van de Veiligheid. Om zo het gesprek op gang te brengen. Hier zit onder andere een kennisquiz in, vragen die leerlingen laten nadenken over de rol van de burgemeester en het bespreken van een casus. De burgemeester zal zelf ook een school bezoeken om met leerlingen in gesprek te gaan.
“Met deze week alleen, zijn we er nog lang niet. Maar het is een goed moment om het onderwerp onder de aandacht te brengen, te bespreken en bewustzijn te creëren. Zodat jongeren de goede keuzes maken voor zichzelf. Ouders kunnen hier ook bij helpen. Door het thuis aan de keukentafel bespreekbaar te maken. Emmen is een veilige gemeente om op te groeien. Laten we dat met elkaar zo houden” zegt burgemeester Eric van Oosterhout.

error: De inhoud van deze website is beschermd !!